София. Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петричек дойде

...
София. Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петричек дойде
Коментари Харесай

Българският и чешкият бизнес ще инвестират заедно в нови пазари

София. Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петричек пристигна на първо посещаване у нас. По време на визитата си той се срещна с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на срещата си с министър Захариева двамата разискаха благоприятни условия българският и чешкият бизнес да обединят напъните си като осъществят взаимни планове и вложения, в това число на нови пазари като Африка. Външният ни министър акцентира обичайното другарство сред Чехия и България, които следващата година ще отбележат 100 години от определяне на дипломатически връзки. Захариева съобщи, че сред двете страни няма открити въпроси. По думите ѝ с Петричек са говорили и за това по какъв начин да употребяват тази годишнина в допълнение да сближат народите и да дадат опция на бизнеса да осъществя общи планове. По думите ѝ двустранният стокообмен за последните 10 години се е утроил, като за 2018 година той възлиза на 1.37 млрд евро.
Според Томаш Петричек визитата му е опция двете страни да задълбочат икономическите си връзки, макар големия напредък във взаимната търговия, който означават. Чешкият външен министър съобщи предпочитание за взаимни капиталови планове с България в региона на туризма, енергетиката и превоза. Той открои и достиженията на България във високотехнологичната сфера. Захариева добави, че и двете страни са разочаровани, че за следващ път е било отсрочено решението за Република Северна Македония и Албания. Тя акцентира, че двамата са се разбрали още повече да обединят напъните си да убедят скептичните държави-членки на Европейски Съюз, че тези страни са част от Европа и тяхното място е в европейското семейство. „ За нас е значимо Европейски Съюз да бъде конкурентно кадърен, да развиваме технологиите. Важно е също по този начин Европейски Съюз да остане обединен и да взема решение проблемите ни в границите на общността. Важно е и да поддържаме приятелите от Западните Балкани “, съобщи Томаш Петричек. По мотив миграционния въпрос Захариева акцентира, че България прецизно съблюдава отговорностите си да охранява външната граница на Европейски Съюз. И двамата министри се съгласиха, че „ механизмът за взаимност “ в Общоевропейската миграционна политика не би трябвало да е краткотраен, а непрекъснат. Като образец за общи позиции в европейския дневен ред Екатерина Захариева уточни и битката с дезинформацията, битката с климатичните промени.
По време на срещата на президента Румен Радев с чешкия министър стана ясно, че България и Чешката република ще задълбочат съдействието си за отстояване на общи позиции по значими за двете страни тематики от дневния ред на Европейския съюз. Румен Радев и Томаш Петричек бяха единомислещи, че двете страни имат доста положително партньорство в Обединена Европа, както и отлични двустранни връзки, основани на мощни исторически и културни връзки. Политическият разговор на най-високо политическо ниво е от основно значение и ще бъде удължен с идното посещаване на чешкия президент Милош Земан в България по покана на президента Румен Радев. Визитата е планувана за 2020 година, когато България и Чешката република ще отбележат 100 години от определяне на дипломатически връзки.
По време на срещата президентът Радев получи увещание за поддръжката на Чешката република за напъните на България за реализиране на пълноценна европейска интеграция - приемане на страната ни в Шенген, в Организация за икономическо съдействие и развиване, както и за отпадане на Механизма за съдействие и инспекция.
Министър-председателят Бойко Борисов и чешкият министър Томаш Петричек разискаха положителното съдействие сред България и Чехия, като подчертаха капацитета за задълбочаване на двустранните връзки в търговско-икономическия бранш. Двамата разискаха положителното съдействие сред България и Чехия, като подчертаха капацитета за задълбочаване на двустранните връзки в търговско-икономическия бранш. По време на срещата министър председателят Борисов посочи положителните макроикономически и финансови индикаторите на страната – България е привлекателна за непознатите вложители с ниските си налози, постоянна икономическа среда и голям фискален запас.
Зорница КОСТАДИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР