София. Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна днес с

...
София. Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна днес с
Коментари Харесай

Министър Цецка Цачева се срещна с главния прокурор на Албания Арта Марку

София. Министърът на правораздаването Цецка Цачева се срещна през днешния ден с основния прокурор на Албания госпожа Арта Марку. Тя е на посещаване у нас по покана на основния прокурор Сотир Цацаров. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването . Министър Цачева поздрави Марку за подписания сред двете прокуратури меморандум за съгласие и съдействие, който ще даде опция на обвинителите от двете страни да си сътрудничат директно. „ Считам за изключително значимо, че конвенциите на Съвета на Европа оферират необятни благоприятни условия за пряк контакт и продан на документи сред централните органи, вместо потреблението на обичайния дипломатически път. Това укрепва ролята на правосъдните органи в процеса на осъществяване на молбите за правна помощ “, сподели министър Цачева.
Тя посочи, че един от най-важните хоризонтални цели на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз беше точно насърчаването на съдействието и интеграцията на Западните Балкани във всички сфери на взаимоотношение със Съюза. „ Това е дълготраен ангажимент, който за следващ път бе доказан единствено преди дни в годишната тирада на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за положението на Съюза. Защото добре функциониращото правораздаване е главен дирек на европейските политики и значимо изискване за участие “, акцентира министърът.
Тя напомни, че по време на първото за страната ни председателство бе реализиран значителен прогрес във връзка със подписване на Споразумение за съдействие сред Евроюст и Албания, което се чака да бъде подписано идната седмица по време на срещата Европейски Съюз – Западни Балкани. „ Това е знак на огромно доверие към Албания и имаме вяра, че достъпът до системата ще ви даде опция по-успешно да противодействате на тероризма и проведената трансгранична престъпност “, добави Цачева. Тя заключи, че двустранните ни връзки в региона на правното съдействие са обичайно положителни и протичат без компликации.
Главният прокурор Марку от своя страна срещна министъра с промяната в правосъдната система на Албания, която е генерална по своята същина. Като изключително значими тя открои новосъздадените комисии за препоръка на магистратите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР