София. Министърът на културата и туризма на Република Турция, Нуман

...
София. Министърът на културата и туризма на Република Турция, Нуман
Коментари Харесай

Турският министър на културата и туризма Нуман Куртулмуш бе на първа официална визита в България

София. Министърът на културата и туризма на Република Турция, Нуман Куртулмуш, дойде у нас на двудневно публично посещаване по покана на Министерството на туризма за присъединяване в Конференцията на високо равнище на европейските министри на туризма на тематика „ Туризъм и икономическо развиване ” в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Турското посолство в България . По време на визитата си министър Куртулмуш реализира двустранни срещи с нашите министри на туризма и на културата, и даде публична конференция за българските медии.
На нея министърът заяви, че с церемонията по откриването на реставрираната Желязна черква в Истанбул, на която участваха министър ръководителят на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган, двете прилежащи страни са потвърдили започването на нов стадий на извънредно положително съдействие в междукултурните си връзки.
За това приказва растежът на българските туристите в Истанбул, регистриран незабавно след откриването на църквата „ Св. Стефан “, защото туристически организации са почнали да промотират турове, включващи посещаване на историческата забележителност.
На конференцията проф. доктор Куртулмуш заяви, че по време на срещата си с министър Ангелкова са договорили основаването на работни групи сред двете страни, които следвайки единна рекламна тактика в региона на туризма ще изготвят взаимни туристически пакети за привличане на туристи освен от Китай, Индия и Съединени американски щати, само че и от целия свят.
Много ползотворна е била и срещата на турския министър с българския му сътрудник в региона на културата - Боил Банов. Двамата са постигнали единодушие за общите ни културни полезности и са се договорили за подписването на два значими документа – съглашение за запазване на недвижимото културно завещание и протокол за двустранното създаване на културни центрове в двете прилежащи страни.
На заседание на турската делегация с Организацията за черноморско икономическо съдействие (ОЧИС) в региона на туризма, министър Куртулмуш и генералният секретар на организацията Майкъл Христидис са открили сходните си хрумвания по повод реализирането на взаимни планове в района на Черно море, които ще благоприятстват за развиването на Балканите. Обсъдили са и организирането на непрекъснати круизни направления по Западното Черноморие.
В отговор на въпроса дали предвид на военните спорове и бежанския поток от Сирия, Турция е способна да подсигурява сигурността на туристите там, Нуман Куртулмуш изясни, че братско обвързване е да се окаже помощ на мигрантите, които, принудени да спасят живота си, са напуснали своята татковина. Турция ги е приела, една част от тях са настанени и им се обезпечават витално нужните здравословни потребности и обучение. Друга част от тях са получили поддръжка и са траяли независимо живота си, а за трета част, за която се допуска, че имат връзка с терористични организации, са към този момент депортирани. Министърът съобщи още: „ Всеки един турски град е толкоз сигурен, колкото и другите европейски градове “.
И добави още, че през 2017 година Турция е белязала исторически връх като е посрещнала 32,3 млн. туристи, измежду които 4,5 млн. съветски туристи, 3,5 млн. туристи от Германия и 1 млн. 850 хиляди посетители от България, и от всички тях няма нито един потърпевш. През 2018 година Турската република чака да посрещне към 3,8 млн. туристи и се надява на доход от порядъка на 30 милиарда $.
В резюме, министър Куртулмуш изрече своята признателност към всички български институции, осъществили мероприятията по осъществяване на конференцията и към българските медии, и вярата си, че те ще окажат позитивно въздействие освен за нашия район, а за цяла Европа.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР