София. Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди

...
София. Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди
Коментари Харесай

Министър Боил Банов: В навечерието на 24 май отново показваме, че културата в тази страна е движеща сила

София. Министърът на културата Боил Банов връчи обичайните годишни награди по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. Това оповестиха от пресцентъра на министерството . На публична гала в Национална изложба „ Двореца “ влиятелните оценки на Министерството на културата (МК) получиха създатели и актьори от разнообразни области на изкуствата за техния принос в развиването на българската просвета и нематериалност.
Преди старта на церемонията, на която участваха и шеф кабинета на министъра Ваня Бедрова, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, шефове на дирекции в МК, Боил Банов разгласи минута безмълвие в памет на огромната ни оперна певица Христина Ангелакова.
В началото на награждаването и сред обособените категории гостите бяха поздравени от деца гении от учебните заведения по изкуствата и по културата – Диана Чаушева (цигулка) и Далия Чолакова (цигулка), акомпанирани на пианото от Ивелина Казанджиева. Прозвуча осъществяване на арфа от Яна Дойнова.
За първи път оценки получиха и деца от учебни заведения по изкуствата с интернационалните награди. Освен Диана Чаушева и Далия Чолакова измежду най-младите отличени бяха и гениите Ивайло Василев, Николай Маринов и Димитър Димитров – ученици на учебните заведения по изкуствата и по културата на МК.
„ В навечерието сме на най-българския празник, най-големия празник. Отново Министерството на културата ще връчи „ Златен век ” на доста наши бележити хора на културата, на изкуствата, още веднъж ще покажем, че сме тук, че ни има, че културата в тази страна е движеща мощ и се развива и продължава да ражда велики мозъци и велики гении ”, посочи министър Банов, преди да пристъпи към връчването на първите оценки. Те бяха в категорията „ Златен век – огърлие ” и грамота и отидоха при режисьора Асен Шопов, диригента акад. Валентин Бобевски, поета и журналист Петър Андасаров, режисьора проф. Светозар Донев и балерината доцент Калина Богоева.
В другите категории министър Банов награди и обичаната актриса Слава Рачева, ръководителя на Хор на софийските момчета проф. доктор Адриана Благоева, националните певици Златка Ставрева, Олга Борисова, Калинка Вълчева, младите очаквания от постановката „ Кралят Елен ” – Стелиян Радев и Анастасия Събева, изтъкнати археолози, музиканти, писатели, музейни и читалищни служащи, оператори, актьори и други С почетен знак „ Златен век ” – златен щемпел на цар Симеон Велики и грамота бяха отличени и три институции – Народно читалище (НЧ) „ Заря - 1858 ” – Хасково и районните библиотеки в Русе и Бургас. Със сребърен щемпел на цар Симеон Велики бе награден фолклорен танцов отбор „ Жар ” при НЧ „ Петър Берон - 1926 ” – София. В категория „ филантроп ” бе отличен Владимир Добринов Мирчев.
Думите на признателност на всички отличени биха могли да бъдат систематизирани с казаното от режисьора Асен Шопов: „ Благодаря за проявеното доверие към дейци на културата, които със своето креативно безстрашие спомагат за запазване на по този начин нужната ни нематериалност във времето на бушуващ прагматизъм ”.
В края на церемонията обичайно прозвуча и химнът в чест на Светите братя Кирил и Методий „ Върви, народе, възродени ”.
Пълен лист на наградените е оповестен тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР