София. Министърът на културата Боил Банов обяви, че статутът на

...
София. Министърът на културата Боил Банов обяви, че статутът на
Коментари Харесай

Статутът на „Царските конюшни“ ще стане ясен след 15 август, МВР ще възстанови изгорелия покрив

София. Министърът на културата Боил Банов разгласи, че статутът на „ Царските конюшни “ ще стане явен след 15 август. Пожарът в „ Царските конюшни “ породи през нощта на 29 юли. 30 пожарникари се бориха с огъня през цялата нощ. Изгоря покривът на една от постройките в някогашните царски конюшни в центъра на София. При случая няма потърпевши хора, а изгорялата покривна структура е към 2000 кв.м. В понеделник стартира обезопасяването на постройката. Комплексът е бил употребен за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там сега се обитава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. Столичният кмет Йорданка Фандъкова образува експертна комисия, която да направи оценка на вредите на потърпевшата от пожара постройка и да задължи притежателя да я възвърне в достоверния ѝ тип. През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата постройките на „ Царските конюшни “ да бъдат оповестени за монумент на културата с най-високата степен на отбрана „ от национално значение ”. През 2016 година стана ясно, че парцелът в центъра на София, който е с повърхност от близо 7.5 дка, е бил продаден за 90 лева./кв. м., като общата цена е 658 870.90 лева без Данък добавена стойност. Той е бил разграничен на три елементи, с цел да се понижи продажната стойност на всяка от тях и по този начин да се избегне и задължението продажбата на държавен парцел за над 500 000 лв. да става с решение на Министерския съвет. Купувач на мястото е " Евротранс билд " ЕООД на Янко Иванов. От Прокуратурата повдигнаха обвинявания на регионалния шеф на София Веселин Пенев, който подаде оставка поради случая. В момента в Софийския градски съд има наказателно дело, обвързвано с „ Царските конюшни “, по което са подсъдими две лица – към този момент някогашният регионален шеф Веселин Пенев и лицензираният оценител Юлия Димитрова-Цекова. Пенев е предаден на съд за няколко закононарушения - подписване на неизгодна договорка, с което е нанесъл вреда за над 10 млн. лева, и умишлена занемареност, вследствие на което също са настъпили нездравословни последствия и за регионалната администрация, и за българската страна. В свое публично мнение шефът на „ Евротрансбилд “ ЕООД Янко Иванов уточни, че опожарената постройка от „ Царските конюшни “ не е тяхна благосъстоятелност. „ Въпреки че притежател на терена е Евротрансбилд ЕООД, всеки притежател на постройка върху терена има учредено право на градеж и при погиване на постройката има право да я възвърне първичния ѝ тип и в цялостния ѝ размер, без да е нужно за това да желае позволение от притежателя на терена “, уточни той. По думите му спекулациите, че опожаряването на постройката отваря порти към следващо застрояване на терена, не дават отговор на фактическата конюнктура.
Боил Банов изясни, че все още „ Царските конюшни “ са под закрилата на Закона за културното завещание. Комисия ще даде статута на културна полезност на обекта. „ А този статут самичък по себе си е едно отношение на страната към културни обекти, той няма да промени границите и режимите – никакво надстрояване, никакво побутване, никаква опция за промени “, уточни министърът и разяснява, че най-вероятно „ Царските конюшни “ ще получат статут на обект от национално значение, с висок охраняем режим. Министърът разясни, че обстановката е комплицирана поради обърканата благосъстоятелност, разделянето на земята от парцелите, и делата, които се водят. Министър Валентин Радев съобщи, че втория етаж от изгорялата постройка от „ Царските конюшни “ е благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи. Министерството пое уговорката да възвърне покрива. „ Надали ще намерим другите притежатели, с цел да си разделим разноските “, разяснява Радев.
За „ Фокус “ шефът на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ към Министерството на културата Александър Трайков разгласи: „ Опожаряването на „ Царските конюшни “ изрично не е обвързвано с опити за следващо застрояване.
Биляна ИВАНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР