София. Министър Теменужка Петкова разговаря със студенти от УНСС за

...
София. Министър Теменужка Петкова разговаря със студенти от УНСС за
Коментари Харесай

Ролята на България като разпределителен център на енергийните потоци в Югоизточна Европа обсъди министърът на енергетиката Теменужка Петкова със студенти в УНСС

София. Министър Теменужка Петкова беседва със студенти от УНСС за ролята на България като разпределителен център на енергийните потоци в Югоизточна Европа по време 15-ото издание на Младежкия стопански конгрес. По време на диалога бяха наранени тематики като настоящия статус на междусистемните връзки със прилежащите страни, плановете за развиване на електропреносната мрежа и други
Министър Петкова уточни, че за България е значимо да сътвори опция за приемане на природен газ по разнообразни направления и от разнообразни източници, а освен от Русия, както е сега. Тя изясни, че за тази цел се работи по няколко плана, които целят създаване на интерконекторни връзки с Гърция, Сърбия и Турция. По думите ѝ по този метод страната ни ще получи сигурност във връзка с доставките и конкурентни цени.
Друга тематика, която министър Петкова разяснява със студентите от УНСС, е АЕЦ „ Белене “. „ Над 3 милиарда лева са вложени в този план и няма по какъв начин с лека ръка да загърбим всичко, което е правено. Трябва да вземем решение какво ще бъде бъдещето му и по какъв начин да бъде употребявано това, което към този момент имаме – техника, инвестиции и така нататък “, разясни министър Петкова. Тя изясни, че това, което следва, е до края на юни Парламента да разпореди на министъра на енергетиката да предложи вид за опцията това съоръжение да бъде оползотворено по най-хубавия метод. „ Това решение би трябвало да бъде взето с максимален консенсус, тъй като е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение, би трябвало да бъдат оценени всички разновидности и да се реши кой от тях е най-щадящият за тази обстановка “, сподели още тя.
Енергийният министър разяснява и тематиката за АЕЦ „ Козлодуй “, като изясни, че това, което държавното управление прави в това отношение, е да удължава живота на реакторите. „ В края на предходната година успяхме да удължим живота на пети блок до 30 година, а сега се прави същото и за шести блок. Надявам се и това да е сполучливо, тъй като е един от стожерите на българската енергетика “, съобщи енергийният министър.
Министър Петкова уточни, че доста значима част от българската енергетика е обвързвана и с електроенергетиката. „ Имахме едно доста съществено предизвикателство при започване на нашия мандат – огромната задлъжнялост. Националната електрическа компания беше в извънредно тежко финансово положение, а когато едно такова структуроопределящо сдружение е в подобен финансов колапс, нищо положително не чака бранша като цяло “, сподели още тя. По думите ѝ през 2014 година НЕК е имала недостиг от 800 млн. лева, което значи неспособност за действие. „ И това, което успяхме да създадем, е че в този момент чакаме НЕК за първи път от доста години насам да регистрира облага от своята активност, въпреки и дребна. Което е явен знак, че промените в този бранш са сполучливи и това е вярната посока “, изясни министърът.
Тя разяснява и тематиката за замърсяването на въздуха и уточни, че един от главните акценти за битката с това е опцията за съкращаване на въглищните централи, които се дефинират като едни от най-големите замърсители. „ Миналата година Европейският съюз взе решение да бъдат повишени критериите и условията и това слага доста съществено тестване пред българската енергетика, тъй като този вид централи дават над 40% от енергетиката – да вземем за пример централите в Маришкия басейн и други “, сподели още министър Петкова и уточни, че това за България е огромно предизвикателство, тъй като страната ни няма опция да реагира, защото това изисква доста сериозен капацитет от време, благоприятни условия и разбори. „ Затова това, което държавното управление прави, е да се възползваме от опцията за изключение от тези правила, тъй че да ни се даде опция да запазим производството си на електрическа сила от тези въглищни централи, тъй като те са основата и гръбнака на българската енергетика “, изясни министър Петкова.
По време на диалога министър Теменужка Петкова уточни, че постоянно, когато прекрачва прага на УНСС, се вълнува и повода за това е, че е ученик на университета. Тя посочи, че шестима от министрите в сегашния кабинет също са минали тази финансова школа и уточни, че това е една гаранция за положително ръководство.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР