София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар

...
София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд

София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с асистент държавния секретар в Бюрото по интернационална сигурност и неразпространение към Държавния департамент на Съединени американски щати Кристофър Форд. Това оповестиха от Правителствената осведомителна работа . На срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа.
Сътрудничеството сред България и Съединени американски щати и в региона на енергетиката беше измежду акцентите на диалога в Министерския съвет, като асистент държавният секретар Кристофър Форд означи, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически ползи и национална сигурност.
Премиерът Борисов посочи капацитета на страната ни да обезпечи диверсификация на енергийните източници и направления освен на наша територия, само че и в района. Българският министър-председател съобщи, че за България е от стратегическо значение да резервира основната си роля на газовата карта на Европа и особено подчертава върху реализацията на газовата връзка с Гърция. Борисов подсети, че през актуалната година са осъществени и първите доставки на полутечен природен газ с генезис Съединени американски щати за страната.
Премиерът Борисов акцентира, че като страна членка на Европейски Съюз България прецизно съблюдава условията за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. В този подтекст министър-председател означи сполучливото партньорство сред българската страна и „ Уестингхаус “ през последните 15 години, в това число и в търсенето на опция за осъществяване на европейските условия за диверсификация на свежото нуклеарно гориво.
Потенциалната реализация на плана АЕЦ „ Белене “ също беше разисквана в границите на срещата. Премиерът Борисов уточни, че общо тринадесет компании са подали заявки в процедурата за избор на стратегически вложител. Сред тях е и американската компания " Дженерал електрик ". Помощник държавният секретар Форд изрази още веднъж визията на Съединени американски щати за този план и двете страни се договориха за скорошно изпращане на екип от американски механически специалисти до България, с цел да бъдат проучени опциите за усилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния бранш. Министър-председателят Борисов и Кристофър Форд дискутираха също българо-американските връзки в гражданската атомна енергетика, открити в съглашението Съединени американски щати – Евратом 123.
В рамките на срещата беше маркирано положителното съдействие сред България и Съединени американски щати и в редица други сфери като сигурността и защитата, битката с тероризма, образованието и връзките сред народите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР