София. Министър-председателят Бойко Борисов и македонският му колега се поклониха

...
София. Министър-председателят Бойко Борисов и македонският му колега се поклониха
Коментари Харесай

България и Македония се преклониха пред паметта на Гоце Делчев

София. Министър-председателят Бойко Борисов и македонският му сътрудник се поклониха пред паметта на Гоце Делчев в Скопие във връзка отбелязването на 114-тата годишнина от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание. Церемонията по полагане на венци се състоя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „ Св. Спас ”, която е считана за един от най-важните монументи на културата в града и е ситуирана източно от крепостта Скопско кале. Окончателния си тип църквата добива в XIX век. През 1825 година е завършен иконостасът, дело на майсторите Петър Филипов и Макрий Негриев, а през 1867 година са изписани част от престолните икони. През 1854 година Дичо Зограф изписва доста от иконите в църквата. От 1946 година в каменен саркофаг в двора на църквата „ Св. Спас ” са положени тленните остатъци на българския бунтовник Гоце Делчев (1872-1903).
На събитието от българска страна участваха още вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, енергийният министър Теменужка Петкова, транспортният министър Ивайло Московски, посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев и други
В Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, който беше подписан във вторник от двамата министър председатели, е контрактувано, че страните ще провеждат по взаимна договореност взаимни празнувания на общи исторически събития и персони, ориентирани към подсилване на добросъседските връзки в духа на европейските полезности. За да влезе в действие, Договорът би трябвало да бъде утвърден от държавните управления на България и Македония.
По време на церемонията македонският министър председател Зоран Заев разяснява, че стратегическата цел на страната е участието й в Европейски Съюз и НАТО. „ Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще, което води до първокласен живот “, съобщи Заев. По думите му има ярко бъдеще за всеки в Република Македония. Според него е чут заветът на Гоце Делчев - Македония и България са си подали ръце и са основали път за развиване. „ Именно за развиването са нужни непринудено подадени ръце на жители и нации, които се поддържат работят дружно “, сподели още Зоран Заев. Македонският министър председател добави, че районът е квалифициран да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на жителите си и се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР