София. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност възстанови спрения

...
София. Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност възстанови спрения
Коментари Харесай

Въпреки върнатия лиценз на „Емко, служителите на дружеството отново излязоха на протест

София. Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност възвърне спрения лиценз на оръжейното сдружение „ Емко “. Лицензът на завода бе лишен при започване на август поради открити нарушавания, застрашаващи сигурността на служащите, за период от 6 месеца или до премахване на нарушаванията. Това бе последвано от прекъсване на договорите на сдружението с държавния оръжеен търговец „ Кинтекс “ и пренасочването им към държавните ВМЗ-Сопот. „ От полицията е установено, че са отстранени нередностите, които имат директна заплаха към популацията и служащите в сдружението. Разбира се, има още наставления, които сдружението би трябвало да извърши, само че те никога не са свързани с директна заплаха за популацията и служащите “, съобщи на брифинг министърът на стопанската система Емил Караниколов и разясни, че останалите нарушавания са свързани с администрация и документи. Той изясни, че поради спрения лиценз на „ Емко “ и преподписването на договорите на „ Кинтекс “ с ВМЗ-Сопот срокът за доставката на продукцията до третата страна ще бъде занимателен с 6 седмици, само че това няма да докара до загуби, защото предприятието ВМЗ-Сопот е дало цени, които са с 10% по-ниски от тези на „ Емко “.
Министърът напомни, че по отношение на проблема „ Емко “ и освен тече цялостна инспекция в множеството от сдруженията във Военно-промишления комплекс (ВПК) и добави, че там, където още не е осъществена, такава следва. Той посочи, че по отношение на това стартира инспекция на ВМЗ-Сопот и „ Кинтекс “ по отношение на сключването на договорите им през последните 10 години и в случай че има подозрения за някакви нелоялни дейности, те ще бъдат изпратени в Прокуратурата на Република България. Министър Караниколов разяснява и тематиката за инспектиране на разпоредбите, по които работи целият ВПК, и изясни, че по искане на сдружението „ Емко “ и Сдружението на оръжейниците ще се сътвори нещо като Национален стопански съвет към Министерството на стопанската система, който ще работи върху подобряването на нормативната база и подпомагането на ВПК.
Малко откакто министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи, че предприятието ще си върне лиценза за експорт на специфична продукция данъчни инспектори и чиновници на Министерство на вътрешните работи влязоха на инспекция в офиса на „ Емко " в София. Информацията удостовери вътрешният министър Валентин Радев, че Националната организация по приходите (НАП) прави инспекция в „ Емко “ дружно с полицията. От Национална агенция за приходите прецизираха, че инспекцията по случая с „ Емко “ са учредени напълно на закона и нямат никаква връзка с процедурите към лиценза на сдружението. От там прецизираха, че визитата на чиновници на Национална агенция за приходите е обвързвано с проверка на трето лице, почнала от органите на приходната администрация през 2015 година Днешното посещаване е обвързвано с неприемливо от закона прекачване на запорирани от Национална агенция за приходите поименни поименни акции в капитала на „ Дунарит “ на а „ Емко “.
Междувременно макар върнатия лиценз на сдружението, чиновниците на оръжейния цех „ Емко “ още веднъж излязоха на митинг на площад „ Независимост “. Протестът продължи малко повече от 2 часа, като за малко придвижването на пл. „ Независимост " беше лимитирано. Хората са недоволни от това, че подписани контракти сред „ Емко " и задграничните компании ще бъдат изпълнени от ВМЗ – Сопот. Протестиращите от „ Емко “ се тормозят, че това значи, ще в скоро време ще останат без работа. Димитрина Маркова, финансов шеф на „ Емко " съобщи, че на митинга има 1300 души. Според нея най-сетне лицензът на сдружението, който е бил нелегално лишен, е върнат, само че им е открадната продукцията и договорите. „ Вие се държите с нас като с мащеха, която взима от сирачето и дава на другото дете ", сподели още тя.
Протестиращите скандираха „ оставка ", „ мафия ", „ доста сме, мощни сме ". Славчо Димиев, шеф на обособеното произвеждане в Трявна посочи, че чиновниците не са там, с цел да викат против държавното управление, а тъй като войната против тях продължава.
Предвидени са нови протестни дейности от страна на служащите на „ Емко " - в понеделник и сряда (9 и 11 октомври).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР