София. Международен ден на безследно изчезналите от насилие. Арабите разгромяват

...
София. Международен ден на безследно изчезналите от насилие. Арабите разгромяват
Коментари Харесай

Денят 30 август в световната история

София. Международен ден на безследно изчезналите от принуждение. Арабите разгромяват кръстоносците в борбата при Ал-Мансур в Египет на 30 август 1221 година Започват немските бомбардировки над Париж (1914 г.). На 30 август е основана френската самолетна компания “Ер Франс ”. Нейното публично разкриване се състои на летището Бурже на 7 октомври 1933 година През 1944 година в хода на Втората международна война американското командване предава ръководството на Париж на френските управляващи, отпред с Шарл де Гол. Гийон Блуфорд става първият афро-американец излязъл в космоса. Полетът е осъществен със совалката Челинджър (1983). През 1993 година на Айфеловата кула се изкачва 150-милионният й клиент. 2003 година - съветската нуклеарна подводница К-159 потъва в Баренцово море с 10 души екипаж. Подводницата е създадена през 1963 година Само един от моряците е избавен, а от водата са извадени труповете на още двама. На 30 август са родени: съветският живописец Исаак Левитан, британският физик Ърнест Ръдърфорд, британската писателка Мери Шели, създател на „ Франкенщайн ”, американският астронавт Джон Суиджърт. На 30 август умират: британският морски офицер Джон Рос, Джовани Фатори, италиански живописец, Анри Барбюс, френски публицист и държавник.

2014 година
В Кралство Лесото е осъществен държавен прелом. Министър-председателят на страната Томас Табане напуща страната.

2013 година
Държавният департамент на Съединени американски щати отхвърля да изчака следствието на инспектората към Организация на обединените нации по отношение на потреблението на химическо оръжие в Сирия.

2011 година
Министърът на финансите Есихико Нода и водач на ръководещата Демократическа партия на Япония бе определен за министър ръководител на Япония.

2007 година
Започва построяването на 188-километровия туркменски сектор на тръбопровода. Този сектор е издигнат от „ Стройтрансгаз “, филиал на „ Газпром “. Главните реализатори са Китайското бюро за нефтопроводи, CNPC и „ Зеромакс “.

2003 година
Руската нуклеарна подводница К-159 потъва в Баренцово море с 10 души екипаж. Подводницата е създадена през 1963 година Само един от моряците е избавен, а от водата са извадени труповете на още двама.

1995 година
НАТО започва Операция " Преднамерена мощ " против армията на Република Сръбска, която заплашва да нападна обозначените от Организация на обединените нации " безвредни зони " в Босна и Херцеговина.

1993 година
На Айфеловата кула се изкачва 150-милионният й клиент.
Айфеловата Кула (Tour Eiffel) е издигната през 1889 година за Парижкото ревю, в чест на 100-годишнината на френската гражданска война. Днес тя е знак на Париж. Конструкцията тежи над 990 тона и съдържа 18 000 железни профила, хванати с 2 500 000 болта и други крепежни детайли. Издига се на 324 метра и до 1929 година е била най-високата сграда в света. Тя е проектирана от Густав Айфел.

1991 година
Провъзгласена е независимостта на Азербайджан с декларация на Върховния съвет (парламент) на страната.

1983 година
Гийон Блуфорд става първият афро-американец излязъл в космоса. Полетът е осъществен със совалката Челинджър.

1945 година
Британските сили освобождават Хонконг от японска окупация.

1944 година
Американското командване предава ръководството на Париж на френските управляващи, отпред с Шарл де Гол.

1940 година
Състои се сватбата на актьорите Вивиан Ли и Лоурънс Оливие.
Лоурънс Оливие е роден на 22 май 1907 година Играе в " Хенри V " (Henry V, 1944 г.), " Хамлет " (Hamlet, 1948 г.), " Ричард III " (Richard III, 1956 г.) и " Отело " (Othello, 1966 г.), " Комедиантът ". През 60-те години се снима в " Маратонецът " (Marathon Man, 1976 г.) и " Момчетата от Бразилия " (The Boys From Brazil, 1978 г.). Той е началник на учредения през 1963 година Национален спектакъл. През 1947 година получава почетната купа " сър ". Получава голям брой награди освен за актьорските си достижения, само че и за режисурата на редица филми. Носител е на три награди " Оскар " (1946 година, 1948 година, 1970 г.), златен орден на кинофестивала във Венеция, Главна премия отново във Венеция`1948, сребърна премия на Берлинския фестивал през 1956 година Оливие се снима за последно във кино лентата " Реквием за войната " през 1988 година Година по-късно през 1989 година на 11 юни умира на 81-годишна възраст.
Британската актриса Вивиан Мери Хартли е родена през1913 година Ролята й в " Отнесени от вихъра " й носи първият Оскар през 1939 година Вторият идва след 12 години (1951 г.) за кино лентата по пиесата на Тенеси Уилямс: " Трамвай предпочитание ", където изиграва ролята на Бланш Дюбуа. Умира през 1967 година от туберкулоза.

1933 година
Създадена е френската самолетна компания “Ер Франс ”. Нейното публично разкриване се състои на летището Бурже на 7 октомври 1933 година
Френският народен въздушен транспортьор Air France ( " Ер Франс " ), вторият по величина в Европа, е основан на 30 август 1933 година след сливане на предприятието за употреба на въздушни линии SCEDLA (Societe Centrale pour l’Exploitation De Lignes Aeriennes) и предприятието за въздушни известия CGA (Compagnie Generale Aeropostale). Френското държавно управление окуражава активността на новосъздадената компания за въздушен превоз, като й дава право да експлоатира линии за транспорт на пасажери, обслужвани от 1919 - 1920 година нередовно от някои дребни въздушни компании.

1924 година
На 30 август 1724 година Петър Първи тържествено придвижва мощите на Св. Александър Невски в новата съветска столица Петербург. На този ден, само че през 1924 година е осветлен храм-паметникът Св. Александър Невски в София, който е една от най-големите забележителности и знаци на града, както и най-големият храм-паметник на Балканския полуостров. Той е издигнат в памет на Цар Александър II, именуван от българите Цар Освободител, чиято войска освобождава България от турско иго през 1878 година Храмът заема повърхност от 2600 кв.м., с дължина от 70 м и ширина от 55 м. Представлява внушителна петкорабна сграда от кръстокуполен вид. Самата черква има кръгла форма, като се състои от три олтарни абсиди: централна, отдадена на Александър Невски, южна – на Цар Борис I Кръстителя, и северна – на светите братя Кирил и Методий. Иконите и стенописите в храма са дело на видни български и съветски художници. Сред тях се срещат доста скъпи неповторими експонати, един от които е Бисерната икона, изобразяваща Св. Богородица и младенеца, за която се счита, че е чудотворна. Друг скъп експонат е камъкът от Голгота, подложен в седефена кутия с герба на Царство България, който е подарен на храма от патриарх Кирил.

1914 година
Започват немските бомбардировки над Париж.
През 1914 година стартира Първата международна война, откакто Австро-Унгария афишира война на Сърбия тъкмо един месец след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево.
Междувременно в Европа към този момент са се оформили два огромни военни лагера - Тройният съюз (военнополитически блок сред Германия, Австро-Унгария и Италия, формиран през 1882 г.) и Антантата (Русия, Англия, Франция). В началото на военните дейности в спора последователно се намесват Германия - като съдружник на Австро-Унгария, а Русия - на страната на Сърбия. Заедно с това Германия афишира война на Русия и Франция и навлиза със своите войски в рамките на неутрална Белгия. Последва и намесата на Англия на страната на Франция и Русия. В края на октомври 1914 година австро-германският блок съумява да притегли за собствен съдружник Турция. Италия, която е член на Тройния съюз, демонстрира съмнения и напролет на 1915 година е привлечена на страната на Съглашението. България влиза във войната през септември 1915 година на страната на Тройния съюз. От лятото на 1914 година до лятото на 1915 година войната се води с изменчив триумф и за двете групировки, като превес не престават да имат страните от Тройния съюз. През 1916 година настава равновесие на силите. С намесата на Съединени американски щати във войната (6 април 1917 г.) на страната на Съглашението настава поврат в хода на военните дейности и през есента на 1918 година страните от Тройния съюз капитулират.

1221 година
Арабите разгромяват кръстоносците в борбата при Ал-Мансур в Египет.
Кръстоносните походи са средновековни военни интервенции, имащи за цел да освободят Божи гроб или да покръстят в католическата религия някои " езически " нации. Състоят се от няколко утвърдени от папата военни акции, които са извършени сред 11-ти и 13-ти век. Първоначално кръстоносните походи са старания на Католическата черква да си върне Светите земи от мюсюлманите. Някои от походите са ориентирани и против други европейци като да вземем за пример Четвъртият кръстоносен поход против Константинопол, Албигенският поход против катарите в Южна Франция и Северният кръстоносен поход против Балтийските нации.
Традиционното броене на Кръстоносните походи показва 9 съществени.

На тази дата са родени:

1931 година
Роден е Джон Суиджърт - американски астронавт. Завършва университета в Колорадо (1953 г.), Политехническия институт в Ренсълърт (1965 г.) и Хартфордския университет (1967 г.). Работи като авиатор изпитател. През 1966 година влиза в групата на астронавтите към НАСА. От 11 до 17 април 1970 година лети в Космоса дружно с Дж. Ловел и Ф. Хейс като водач на главния блок на галактическия транспортен съд “Аполо-13 ”. Поради повреда на кораба кацането на Луната е анулирано и “Аполо-13 ” се завръща наред на Земята. Полетът продължава 142 ч и 55 мин.

1913 година
Роден е Джон Ричард Никълъс Стоун - британски икономист и статистик, един от първите, който се занимава с разбора на националния приход. Завършва образованието си в Кеймбриджския университет. Член е на Централното статистическо бюро на военния кабинет на Англия (1940-1945 г.), преди да се завърне назад в Кеймбридж изначало като шеф на отдела за приложна стопанска система (1945-1955 г.); по-късно като професор по финансово счетоводство (1955-1980 г.). Стоун отделя доста внимание и на разбора на търсенето, на проучването на съотношенията инвестиции - създаден артикул и на функционалностите на пределното ползване и пределните спестявания. Носител е на Нобелова премия за стопанска система (1984 г.).

1912 година
Роден е Едуард Милс Пърсел - американски физик. Завършва електроинженерство в университета " Пърдю " в Индиана. Защитава докторат (1938 г.) и става учител в Харвардския университет; професор е от 1949 година Изследва ядрено-магнитния резонанс, който е в основата на томографския скенер (1946 година, без значение от Ф. Блох). През 1951 година открива излъчването на безпристрастен междузвезден водород на вълна с дължина 21 см. Научен консултант е на Съединени американски щати (1957-1960 г.) и на американския президент (1962-1966 г.). Автор е на учебника " Електричество и магнетизъм " (1965 г.). Получава Нобелова премия за физика (1952 година, дружно с Ф. Блох) за нови способи за премерване на нуклеарната магнитна прецесия и откритията, свързани с тях.

1902 година
Роден е Юзеф Мария Бохенски - швейцарски мъдрец неотомист. Член е на Ордена на доминиканците. Основател е на сп. " Studies in Soviet Thought " и серията " Sovietica ". През 1957-1972 година е шеф на Института по източноевропейски проучвания при Фрайбургския университет (Швейцария). Автор е на писания по история на философията, методология и логичност, философия на религията. Опитва се да откри нови пътища за подсилване на позициите на неотомизма. Според него обособени положения на феноменологията, неопозитивизма, лингвистичната философия могат и би трябвало да бъдат употребявани от теоретиците на неотомизма, както за отбраната на личната светогледна стратегия, по този начин и за основаването на " синтетичен " способ за философстване. В съчиненията на Бохенски марксизмът се преглежда като религия, лишена от научна аргументираност.

1884 година
Роден е Теодор Сведберг - шведски физико-химик, член на Шведската Академия на науките. Завършва университета в Упсала (1907 г.) и работи в него. От 1949 година е шеф на Института за нуклеарна химия (Институт “Г. Вернер ”). Основните му проучвания са в региона на колоидната химия, определянето на размерите и формите на молекулите, електрофорезата. През 1907 година пробно удостоверява създадената от А. Айнщайн и М. Смолуховски доктрина за брауновото придвижване. Създава способ за ултрацентрофугиране за обособяване на колоидни частици от разтвор, основава първите ултрацентрофуги. Има огромен принос за развиването на физико-химията на белтъчините. Получава Нобелова премия за химия (1926 г.).Умира на 26 февруари 1971 година в Копарберг.

1871 година
Роден е Ърнест Ръдърфорд - британски физик. Член е на Лондонското кралско сдружение (от 1903 г.). Професор е в Манчестърския университет (1907-1919 г.), в Кеймбриджкия университет (от 1919 г.), шеф е на Кавендишовата лаборатория. През 1899 година първи открива, че радиоактивните лъчения имат друга проницаемост, а в 1902 година ги характеризира като 3 типа лъчи. Въвежда названията им: a-, b- и g-лъчи според от техния електрически товар и от силата и посоката на въздействието на магнитни полета върху тях. Разработва нови опитни способи за нуклеарните си проучвания. Формулира дружно с Ф. Соди закона на радиоактивното раздробяване (1902 г.), а в 1911 година потвърждава по умел път съществуването на атомните ядра и поставя основите на настоящия модел на атома. През 1919 година открива първите атомни преобразувания - нуклеарни реакции при бомбардировка на леки атомни ядра с a-частици. Още в 1912 година Ръдърфорд планува съществуването на нова неутрална парченце - неутрона, открита 11 години по-късно от Дж. Чадуик. Получава Нобелова премия за химия (1908 г.).Умира на 19 октомври 1937 година в Кеймбридж.

1860 година
Роден е Исаак Илич Левитан - съветски живописец. Създава " пейзажи на настроението ", цялостни с поетични асоциации, мажорност или скръбна одушевеност на облиците. По-известни негови платна са: " След дъжда. Плес " (1889 г.), " Вечер. Златен Плес " (1889 г.), " Тиха обител " (1890 г.), " Вечерен звън " (1891 г.), " Владимирка " (1892 г.), " Над безконечния покой " (1894 г.), " Пролет - прииждане " (1897 г.), " Лунна нощ. Големият път " (1897 г.), " Езеро. Русия " (1899 г.) и други Умира на 4 август 1900 година в Москва.

1797 година
Родена е Мери Уолстънкрафт Шели - британска писателка. На 19 години основава романа “Франкенщайн, или Новият Прометей ” (1818 г.), който впечатлява с философската си дълбочина. Авторка е на голям брой творби: “Матилда ” (1819 година, публ. 1959 г.), “Валперга ” (1823 г.), “Последният човек ” (1826 г.), автобиографичния разказ “Лодор ” (1835 г.).Умира на 1 февруари 1851 година в Лондон.

1748 година
Роден е Жак Луи Давид - френски художник. Участник е във Великата френска гражданска война. Той е велможа художник на Наполеон I. Автор е на портрети и на скъпи исторически картини ( " Бонапарт в прохода Сен Бернард ", " Коронясването на Наполеон ", " Сабинянките " и др.). Чрез класическата хубост на рисунъка си Давид реагира на маниеризма от ХVIII в. Умира на 29 декември 1825 година в Брюксел.

1705 година
Роден е Дейвид Хартли - британски мъдрец, един от основоположниците на асоциативната логика на психиката. Син на духовник, учи богословие в Кеймбридж. Завършва медицина и работи като доктор до края на живота си. Стреми се да откри точните закони на психологичните процеси за ръководство на държанието на индивида, както и да приложи в логиката на психиката правилата на Нютон. Според Хартли вибрациите на външния ефир провокират съответни трептения в сетивните органи, мозъка и мускулите, а паралелната им активност е обвързвана с психологичните феномени (от обикновените чувства до мисленето и волята). На базата на учението на Дж. Лок Хартман за първи път употребява механизма на асоциациите като повсеместен принцип за обяснение на психическата активност. Механистично по темперамент, учението му съставлява крачка напред за материалистическото схващане на душeвността. Освен в логиката на психиката въздействието на Хартли се разгръща и върху етиката, естетиката, логиката, педагогиката и биологията. Активен агитатор на неговото обучение е британския химик и мъдрец Дж. Пристли. Умира на 28 август 1757 година в Бат.

На тази дата умират:

1935 година
Умира Анри Барбюс - френски публицист, държавник. Роден е на 17 май 1873 година в Анер. Член е на Френската комунистическа партия. Привърженик е на войнстващия интернационализъм. Автор е на няколко романа, от които най-известен е " Огънят ". Написва също " Палачът на Балканите " - пасквил, в който са изложени на рецензия политическите режими на балканските страни след I международна война.

1929 година
Умира Иво Войнович – хърватски публицист и сръбски драматург. Роден е на 9 октомври 1857 година в Дубровник. Завършва Юридическия факултет на Загребския университет (1880 г.). Литературен началник на Загребския спектакъл (1907-1911 г.). Най-добрите му драми са " Бурята на равноденствието " (1895 г.) и " Дубровнишка трилогия " (1902 г.). Проповядва концепцията за обединяване на сърби, хървати, словенци. В по-късните му пиеси доминират религиозни претекстове, лирическо, символистично и натуралистично ентусиазъм.

1928 година
Умира Франц декор Щук - немски живописец, един от създателите на “Мюнхенския сецесион ”. Роден е на 23 февруари 1863 година в Тетенвайс, Долна Бавария. Посещава Мюнхенската художествена академия през 1885 година, само че главно се самообразова. Изпитва въздействието на А. Бьоклин, Ф. декор Ленбах. Създава алегорични и митологични платна ( “Грях ”, “Война ” и др.), проникнати от претенциозна, предумишлено “брутална ” символика, които съчетават чертите на университетския реализъм и “югенстила ”. Изявява се и като живописец, портретист и ваятел.

1908 година
Умира Джовани Фатори - италиански живописец. Роден е на 6 септември 1825 година в Ливорно. Учи в Художествената академия във Флоренция (1846-1849 г.), където преподава от 1869 година Взема присъединяване в революциите 1848-1849 година Автор е на баталните картини: “Италианският лагер след борбата при Мадженте ” (1861 година, изложба “Пити ”, Флоренция); по-малки триумфи има в неголеми картини и в етюдите, характеризиращи се с витална близост ( “Белият кон ”, “На пост ” и др.). Създава острохарактерни портрети, работи и като офортист.

1869 година
Умира Пьотр Павлович Ершов - съветски публицист. Роден е на 6 март 1815 година в Безруково, покрай гр. Ишим, Тюменска област. Следва във Философско-юридическия факултет на Петербургския университет (1831-1835 г.). От 1836 година живее в Тоболск; от 1857 година е шеф на Тоболската гимназия. По време на следването си основава своето най-хубаво произведение - " Конче-вихрогонче " (1834 година, цялостно издание 1856 г.). Автор е на лирични стихотворения, на пиесата " Суворов и станционният надзорник " (1835 г.), разкази ( " Есенни вечери ", 1857 г.).

1856 година
Умира Джон Рос - британски морски офицер, откривател на Арктика. Роден е на 24 юни 1777 година в Шотландия. По време на експедиция, търсеща Северозападния проход (1818 г.), изследва Бафиново море и западния бряг на Гренландия до 76° 54` с. ш., прецизира и поправя контурите му по картата. Навлиза в пролива Ланкастър, само че го счита за залив. Ръководи експедиция (1829-1833 г.), която открива полуостров Бутия.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР