София. Ловният съвет към Изпълнителна агенция по горите прие Плана

...
София. Ловният съвет към Изпълнителна агенция по горите прие Плана
Коментари Харесай

Приет е Планът за ползване на дивеча през 2021 година

София. Ловният съвет към Изпълнителна организация по горите одобри Плана за прилагане на дивеча през сегашния ловджийски сезон за държавните ловностопански региони и регионите, предоставени на ловните дружини. Това оповестиха от пресцентъра на Изпълнителна организация по горите .
Анализ на данните за числеността на дивата свиня в народен мащаб, в резултат на отстрела и смъртността от болестта Африканска чума по свинете, постанова нуждата от предприемане на стратегически ограничения по повод ръководството на запасите на този тип дивеч в бъдеще. След извършените полемики членовете на Ловния съвет взеха решение да се организира национално заседание, на което в уголемен състав, с присъединяване на научните среди, специалисти, представители на ловните сдружения и дружини, ловни и неправителствени организации да се обсъдят проблемите и да се прегледа положението и ръководството на дивата свиня. Гласувано бе решение за изменение на заповедта на министъра на земеделието, храните и горите, като седмичните ловни излети при колективен лов на дива свиня се понижават от три на два, според Закона за лова и запазване на дивеча.
Съветът реши да бъдат построени клопки за доблестен елен в региона на активност на Търговско предприятие „ Държавно ловно стопанство Черни Лом “, Попово, за бъдещото разселване на типа в елементи от страната, където е намаляла числеността му. Ще бъде образувана работна група, която да преглежда бъдещото разселване на едрия дивеч.

Участниците бяха единомислещи, че правенето на Стратегия за развиване, както и възобновяване на професионализма, публичността и прозрачността в ловното стопанство са измежду главните цели, идни за решение в бранша.
На срещата участваха зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, изпълнителният шеф на ИАГ доктор инж. Александър Дунчев, проф. Нино Нинов, доцент доктор Христо Михайлов, членовете на Ловния съвет и специалисти от ИАГ.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР