София. Лицата, придобили правоспособност по реда на Закона за кадастъра

...
София. Лицата, придобили правоспособност по реда на Закона за кадастъра
Коментари Харесай

МРРБ: С промени в закона АГКК ускорява издаването на документи

София. Лицата, придобили дееспособност по реда на Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР), ще могат да подкрепят службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК) при административното обслужване на потребителите на кадастрални услуги. Това е една от препоръчаните промени в плана за изменение и допълнение на ЗКИР, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Той може да бъде открит на интернет страниците на Министерството на районното развиване и благоустройството, на Агенцията по геодезия картография и кадастър и в Портала за публични съвещания.
Правоспособните по ЗКИР лица са инженери по геодезия, с образователно-квалификационна степен „ магистър “ и най-малко 2 години професионален стаж в региона на кадастъра. " И все още такива лица извършват дейностите по основаване на кадастрална карта и кадастрални регистри и по разработване на планове за поддържането им в настоящо положение ", изясни изпълнителният шеф на АГКК инж. Виолета Коритарова. Това е съображение да се реши, че правоспособните лица имат нужната подготвеност да правят доста по-леката активност по административното обслужване на потребителите, като дават на книжен притежател част от документите, генерирани от осведомителната система на кадастъра, сподели още тя. Изпълнителният шеф на организацията акцентира, че специалността „ Геодезия “ е контролирана и добави, че в регистъра на правоспособните лица има регистрирани към 2250 физически лица и към 620 юридически лица.
Инж. Коритарова изясни също, че правоспособните лица ще имат право на достъп до осведомителната система на кадастъра, посредством която ще получават скици на поземлени парцели, на здания, схеми на независими обекти в здания и в уреди на техническата инфраструктура, както и удостоверения за съществуване или липса на данни. Документите ще се създават автоматизирано от осведомителната система на кадастъра, ще бъдат разпечатвани от правоспособните лица и след засвидетелствуване от тях ще бъдат предоставяни на потребителите на книжен притежател. Така предоставените документи ще имат силата на формален документ, публикуван от организацията. За осъществяваната от тях активност правоспособните лица няма да получават заплащане от АГКК.
" Изпълнителният шеф на организацията разяснява, че причина за предоставената опция е увеличението на териториалното покритие на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри. Включването на правоспособни лица в процеса ще усъвършенства и форсира обслужването на жителите и бизнеса ", сподели още Виолета Коритарова.
Към момента покрити с кадастрална карта са 66% от територията на страната. Предвижда се доникъде на 2019 година покритието да доближи 96%. В службите по геодезия, картография и кадастър на ден се извършват приблизително по към 3700 броя услуги, месечно те са към 75 000. През 2017 година са осъществени общо 902 963 услуги, като от тях 627 273 са свързани с издаването на скици, схеми и удостоверения за съществуване или липса на данни. От началото на тази година до края на м. юли от СГКК са осъществени 683 696 услуги, като от тях броят на скиците, схемите и удостоверенията за съществуване или липса на данни е 549 441. По-големият брой заявки за услуги основава нужда СГКК да бъдат подпомагани в осъществяването им, защото то не може да бъде обезпечено с наличния брой чиновници, изясни Виолета Коритарова.
Необходимото равнище на знание на нормативната уредба и новостите в региона на геодезията, картографията и осведомителните системи ще се подсигуряват посредством задължението правоспособните лица да поддържат и покачват професионалната си подготовка посредством курс на всеки 2 години след годината, в която са придобили дееспособност или са минали предходен курс.
Комисия, избрана от изпълнителния шеф на АГКК, в която ще се включват представители на неправителствените професионални организации в региона на кадастъра и геодезията, ще открива нарушаванията, при които ще се лишава дееспособност. " При първо нарушаване ще се постанова санкция в размер от 1000 до 5000 лева или имуществена глоба на стойност от 5000 до 10 000 лева ", заяви инж. Коритарова. От 1 до 3 години ще бъде лишаването от дееспособност при второ и последващо нарушаване, като срокът ще се дефинира според от степента и характера на нарушаването.
Съдебните органи и заинтригуваните лица – притежатели на недвижими парцели, към този момент могат да получават скици, схеми и удостоверения от АГКК посредством осведомителната система на кадастъра. Промените дават опция на съдиите по вписвания, които при регистриране на актове за благосъстоятелност ревизират съществуването на скица/схема на вписвания парцел, да се доставят с нея или да правят информация. Добавянето на заинтригуваните лица разрешава електронната схема, скица или уверение да се даде в електронен тип на правосъден или административен орган, на разположение с обществени функционалности или организация, предоставяща публични услуги, за задачите на производството, водено от тези органи и лица.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР