София квартет“ – музиката, която осмисля животаС две награди за

...
София квартет“ – музиката, която осмисля животаС две награди за
Коментари Харесай

„София квартет“ – музиката, която осмисля живота

„ София квартет “ – музиката, която осмисля живота
С две награди за предходния сезон (Националната премия „ Златен квартет “ и премията за принос към българската просвета „ Златно перо “), на 10 октомври София квартет влиза с летящ старт в новия сезон.

Смях, танци, непредвидени обрати - това е „ София квартет “.

Елитарна музика, висок жанр - това още веднъж е „ София квартет “.

Четиримата ексцентрични музиканти от състава към Софийската филхармония са разделили програмата за новия си сезон в два цикъла: Sofia Quartet Classic и Sofia Quartet Light

Sofia Quartet Classic е за аудитория от познавачи и същински ценители на камерното изкуство. Програмата на цикъла включва 4 концерта и умерено можем да я назовем „ класика в жанра “. Бетовен, Брамс, Моцарт, Стравински, Менделсон и Пеков ще са композиторите, чиито творби ще звучат в четирите концерта. А компания на сцената ще им вършат Людмил Ангелов, Йосиф Радионов и Тодор Петров, оповестиха от филхармонията.

Sofia Quartet Classics

10 октомври 2018 година В програмата: Игор Стравински - три пиеси, М. Пеков – квартет, Бетовен оп.95

28 ноември 2018 година с Концерт с Тодор Петров. В програмата: Менделсон пиано квинтет, Бетовен оп. 135

23.01.2019 година – Концерт с присъединяване на Людмил Ангелов. В програмата: Брамс кв. 1, Брамс - пиано квинтет

19.02. 2019 година – Концерт с присъединяване на Йосиф Радионов. В програмата: Менделсон кв. оп 80 G-moll, Моцарт квинтет C-dur

Вторият цикъл Sofia Quartet Light започва с концерт, част от горещия план на състава „ Концерти с дрескод “. Не сте виждали танцуващ типичен квартет? Значи не сте посещавали „ Концерти с дрескод “. Специални посетители на Коледното издание на плана са децата от Детския филхармоничен хор. Дрескодът е с цвят шампанско, а шампанското е от квартета.

Музикантите приготвят величествен шоу театър за пролетното издание на „ Концерти с дрескод “. За взривоопасната атмосфера подсказва и дрескодът: КОД: ЧЕРВЕНО. Именно тогава доайенът на състава, известният виолист Валентин Геров ще отпразнува своята 60 годишнина. Освен джаз триото JP3 (Живко Петров, Веселин Веселинов Еко, Димитър Семов), на сцената дружно с квартета ще застанат известни актьори от шоубизнеса, чиито имена музикантите към момента пазят в загадка.

Освен двете издания на „ Концерти с дрескод “, София квартет Light ще предложи на публиката концерти със Станимир Тодоров и Димитър Буров.

Sofia Quartet Light

15 декември 2018 година – „ Концерти с дрескод “ Коледен концерт с Детския филхармоничен хор

4.04. 2019 година „ Концерти с дрескод “ - Валентин Геров на 60 – Концерт с присъединяване на JP3 - Живко Петров, Д. Семов, В. Веселинов – Еко и други известни реализатори

11 май 2019 година – Концерт с присъединяване на Станимир Тодоров. В програмата: Барбър квартет, Шуберт квинтет

29 юни 2019 година - Концерт с присъединяване на Димитър Буров. В програмата: Менделсон октет, Брамс квинтет с 2 виоли, Шостакович октет

Биография на състава:

Името „ София квартет “ е знак на качество – отбор на международно равнище с многочислени изяви у нас и в чужбина и богата дискография.

Първоначално основан като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и други Днес, освежен с едни от най-хубавите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава – виолиста Валентин Геров.

Определен от пресата като натурален правоприемник на квартетите „ Аврамов “ и „ Димов “ в българската традиция на квартетното изкуство, „ София квартет “ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от типичен виенски и съвременни музикални пиеси, някои от които написани особено за него.

По-голямата част от творбите в репертоара на „ София квартет “ са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а доста негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили международни министър председатели на редица нови творби, написани особено за „ София квартет “: по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис.

Задграничната концертна активност на състава обгръща Европа и Азия.

„ София квартет “ е взел участие на всички огромни музикални фестивали и конгреси в България.

Многобройни са извоюваните награди – самопризнание за яркия гений и висок професионализъм на състава. През 2012 квартетът гостува с концерт на „ Есенни музикални празници “ в Скопие, откъдето музикантите се завръщат с почетно отличие „ Диплом за високи достижения в представянето на българското изкуство “. През октомври 2011 получават годишната премия „ Български будители “ на Фондация „ Млади български гении “. Голямо самопризнание за интензивната концертна активност и високи изпълнителски достижения на „ София квартет “ е най-високото музикално отличие у нас – „ Кристална лира “ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 година

През 2017 година съставът получава Националната премия „ Златен квартет “ на името на „.акад. Марин Големинов “. Наградата за принос в българската просвета „ Златно перо “ е връчена на „ София квартет “ на 24 май 2018 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР