София. Кръговата икономика има ключово отношение в задаването на устойчива

...
София. Кръговата икономика има ключово отношение в задаването на устойчива
Коментари Харесай

Антоанета Барес, НКИЗ: Кръговата икономика открива нови възможности за бизнес и развива пазара

София. Кръговата стопанска система има основно отношение в задаването на устойчива посока на стопанската система, тя открива нови благоприятни условия за бизнес, основава концептуално нови бизнес модели и развива пазара – както в границите на Европейския съюз, по този начин и отвън него. Това сподели изпълнителният шеф на НКИЗ Антоанета Барес по време на конференцията „ Кръгова стопанска система и околна среда 2019 “, проведена от Индустриален клъстер Средногорие, оповестиха от пресцентъра на НКИЗ .
Форумът има за цел да насочи взор към тематики, касаещи реализиране на по-високо равнище на индустриално развиване, което предизвиква равновесието в околната среда. Сред участниците в конференцията бяха Ивелина Василева, ръководител на комисията по околната среда и водите, Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Никола Зикатанов, зам.-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК).
Г-жа Барес акцентира, че тематиката за кръговата стопанска система става все по-актуална и значима както за бизнеса, по този начин и за обществото като цяло. „ Според отчета на Европейската комисия за осъществяването на проекта за деяние на кръговата стопанска система, оповестен през март 2019 година, единствено за 2016 година действия в границите на кръговата стопанска система са генерирали добавена стойност в размер на близо 147 милиарда евро и са мобилизирали вложения от 17,5 милиарда евро “, сподели Антоанета Барес. По думите ѝ насърчаването на равновесието в околната среда покачва конкурентоспособността, подкрепя нововъведенията и основава работни места на локално равнище. Г-жа Барес съобщи, че кръговата стопанска система е необратим, международен развой, само че би трябвало да се работи още, с цел да се подсигурява повишението на благосъстоянието и сполучливо да се минимизира потреблението на скъпите естествени запаси.
„ Кръговата стопанска система е все по-разпознаваем развой, от ден на ден компании пестят запаси “, сподели Ивелина Василева, ръководител на Парламентарната комисия по околна среда и водите. По думите и би трябвало да вършим дребни стъпки към запазване на околната среда, което ще е добра проява на отговорност към цялото общество. „ От предходната година комисията по околна среда и водите в Народното събрание не употребява пластмасови опаковки “, означи тя.
Николай Минков, изпълнителен шеф на Индустриален клъстер Средногорие, който е уредник на конференцията, беше безапелационен, че фокусът би трябвало да е върху напъните на Европа и България да трансформира провокациите във благоприятни условия, да насърчи и даде образец за цялостната готовност на промишлеността, частния бранш, локалната власт и жителите във връзка с кръговата стопанска система.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР