София. Комисията за защита на потребителите винаги е поощрявала усилията

...
София. Комисията за защита на потребителите винаги е поощрявала усилията
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Подкрепяме всяка инициатива на търговците за подобряване удовлетвореността на техните клиенти

София. Комисията за отбрана на потребителите постоянно е поощрявала напъните на търговците да бъдат правилни и лоялни към своите клиенти, в това число посредством самоконтрол и възстановяване на връзката с тях. Считаме, че точно по подобен метод в най-голяма степен биха били обезпечени правата на потребителите и тяхната задоволеност от дадена договорка. Това разяснява ръководителят Димитър Маргаритов за новините на телевизия „ Европа ” във връзка видяна в платформите за работа вълна от разгласи за „ сътрудници под прикритие ”, които компании изпращат в своите обекти, с цел да контролират… себе си, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Става дума за самодейност на самия бизнес, с която се цели хора, които ще извършват тази функционалност, да се откри какво е равнището на обслужване, което дадени търговци дават на своите клиенти. И оттова – да се подхващат вероятно нужните ограничения по усъвършенстване на това обслужване, в случай че се откри, че нещо не е наред или не подхожда на фирмената политика и положителните търговски практики ”, изясни Маргаритов. Според него е похвално, че такава акция се инициира от самите търговци и това демонстрира, че те са осъзнали потребността от директно определяне на равнищата на обслужване в обособените техни обекти и клонове в страната.
„ Ние разбираме, че има няколко форми на така наречен „ фигура на тайния клиент ”. В нашата Комисия също използваме от време на време този прийом, само че във връзка реализирането на контролната активност. Обикновено е обвързвано с тъжби и сигнали на консуматори ”, добави Маргаритов. „ Когато инспекторите са „ под прикритие ” задачата е определяне и възбрана на нелоялни търговски практики в нарушаване на закона. По думите на ръководителя на КЗП като инструмент на мениджмънта за възстановяване на обслужването „ тази фигура също работи добре, защото дава опция за непосреден контакт, вследствие на който се извлича справедлива информация за метода, по който избрани търговци дават услуги на своите клиенти ”, добави той.
Този прийом е добре прочут в развитите пазари. Макар у нас да не е толкоз необятно публикуван, ние също имаме образци за използването му. През предходната година туроператорска асоциация извърши 60 инспекции в 10 организации чрез персонални визити в офиси и позвънявания по телефона, напомни Маргаритов. „ Резултатите демонстрираха, че има смисъл от това, тъй като – без да са установени фрапиращи нарушавания, беше открито, че може би има какво да се желае по линия на самото отношение на търговците и техните представители към клиентите ”, уточни той.
Маргаритов не скри, че в Комисията постъпват недоволства и във връзка неприятно отношение на даден търговец. „ Ние си даваме сметка, че отвън нормативните условия, които в множеството случаи се съблюдават, има и морални аспекти в общуването сред консуматори и търговци ”, сподели още той. По думите му сходни начинания на търговците за вътрешен самоконтрол недвусмислено демонстрират, че те осъзнават потребността от повишение качеството на другарство. Според него то е много значимо в актуалната реалност и през призмата на все по-интензивната онлайн търговия шансът на стандартната е в качественото другарство сред клиента и търговеца.
„ Именно чрез общуването се построяват правилните и трайни връзки сред продавача и купувача. Когато задачата е клиентът да бъде задоволен и да се върне още веднъж, явно коректността, лоялността, положителните практики са сърцевината на тези връзки ”, заключи Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР