София. Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществени обсъждания

...
София. Комисията за енергийно и водно регулиране проведе обществени обсъждания
Коментари Харесай

КЕВР проведе обществени обсъждания на промени в Правилата за търговия с електрическа енергия и правилата на организирания борсов пазар на електрическа енергия

София. Комисията за енергийно и водно контролиране организира публични разисквания на планове на правила за изменение и допълнение на Правила за търговия с електрическа сила /ПТЕЕ, Правилата/ и на Правила за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила /ПРОБПЕЕ/, оповестиха от КЕВР . В сходство с условията за гласност и бистрота плановете на правила и отчетите на работната група бяха оповестени авансово на интернет страницата на регулатора и на Портала за публични съвещания.
Измененията на Правилата за търговия с електрическа сила вкарват редица нови моменти във действието на балансиращия пазар у нас. Действащата нормативна уредба във връзка с доставката на балансиращи услуги се привежда в сходство с актовете на Европейския съюз за определяне на насоки за електроенергийно балансиране и за определяне на насоки по отношение на употребата на системата за транспорт на електрическа енергия, както и с промените в националното законодателство.
С промени в наредбите на Методиката за установяване на цени на балансиращата сила се вкарва единна цена за остатък и дефицит (небаланс) на балансиращия пазар.
Въвежда се и 15-минутен период за сетълмент, като по този метод се основава опция участниците на пазара да могат да се балансират допустимо по-близко до действително време, според часовете на затваряне на пазара на балансиращи услуги.
С посочените промени в ПТЕЕ се реализира по-справедливо систематизиране на разноските за небаланси сред комерсиалните участници на пазара на електрическа сила. Това ще докара до постигането на задачата за енергийни доставки при минимални разноски, което е приоритет в Закона за енергетиката и способства за осъществяването на главната цел на Европейски Съюз в електроенергетиката, а точно - основаване на изцяло работещ и взаимосвързан вътрешен енергиен пазар, способствуващ за сигурността на енергийните доставки, за повишение на конкурентоспособността и гарантиране на опция за всички консуматори да купуват сила на търпими цени. Промените способстват и за обединяването на балансиращите пазари в Европейски Съюз и основаване на повече благоприятни условия за продан на услуги по балансиране. С тях се основават условия за повишение на експлоатационната сигурност на електроенергийната система в страната и се улеснява работата на борсовия пазар на електрическа сила на пазарен сегмент „ В рамките на деня “. Въвеждането на 15-минутен интервал на сетълмент ще насърчи създаването на редица търговски артикули с идентични времеви шпации за доставка.
На второ публично разискване Комисията разиска план на Правила за изменение и допълнение на Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила /ПРОБПЕЕ/, направен по импортирани оферти от оператора на проведения борсов пазар – БНЕБ ЕАД.
Причините за изменението на ПРОБПЕЕ са динамично изменящите се условия на пазара на електрическа сила, растежът на цените на силата и нуждата от дейно ръководство на финансовия риск. Измененията са нужни и с оглед въвеждане на условията на Регламент 2019/943, както и заради характерни условия за фактуриране на покупко-продажбите, регламентирани в данъчното законодателство.
Промените в ПРОБПЕЕ способстват за по-ефективната работа на борсовия оператор, по-малки съмнения в цените на електрическата сила и по-голяма конкуренция сред производителите/търговците. Очакванията са по-големият евентуален пазар за продажбите/покупките да увеличи надеждността на българския пазар на електрическа сила и да бъдат в полза на всички търговски участници, в това число и на крайните клиенти.
С препоръчаните промените се основава опция за търговия с 15-минутни артикули на пазарен сегмент „ В рамките на деня “ и се дефинира понятието „ петнадесетминутен артикул “ за използване условието на член 8, пар. 4 от Регламент ЕС) 2019/943, съгласно който интервалът за споразумяване на несъответствието е 15 минути във всички зони за сформиране на графици. С измененията в ПРОБПЕЕ се основава и опция БНЕБ ЕАД по-ефективно да ръководи финансовия риск, поради динамичността на пазара на електрическа сила и наблюдаващия се растеж на цените на силата.
Чрез изменението на член 13 и други свързани с него разпореждания от ПРОБПЕЕ се вкарва самофактуриране от страна на БНЕБ ЕАД, защото за задачите на налог добавена стойност самофактурирането следва да се реализира посредством независим документ (споразумение), подписано от страните. В тази връзка измененията в ПРОБПЕЕ основават правно съображение за подписване на такова съглашение сред БНЕБ ЕАД и комерсиалните участници, което е детайл от регистрацията на търговски участник на пазарните сегменти „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “.
В сходство с нормативната уредба всички заинтригувани страни могат в 14-дневен период да внесат писмени мнения по двата плана.
Решенията на КЕВР за приемане на измененията в Правилата за търговия с електрическа сила и в Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила ще бъдат взети на закрито съвещание на 30.08. 2022 година, след което двата нормативни акта ще бъдат изпратени за обявяване в „ Държавен вестник “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР