София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви решенията

...
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви решенията
Коментари Харесай

Токът, парното и природният газ поскъпнаха от 1 юли след решение на КЕВР

София. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласи решенията за цената на природния газ за третото тримесечие на 2017 година, както и цените в бранш „ Електроенергетика “ и „ Топлоенергетика “, които влизат в действие от 1 юли 2017 година за идващия едногодишен ценови интервал. Решенията заяви ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов по време конференция след извършено закритото съвещание на регулатора и Комисията от профилирания състав „ Енергетика “.
Цената на природния газ от 1 юли т. година е 370,21 лева./1000 куб. м. или 34.86 лева на MWh, без Данък добавена стойност, данък и цена за транспорт, според решение на Комисията въз основа на показаните данни и документи и след направени калкулации по прилагания ценови модел. Новата цена на природния газ за третото тримесечие на 2017 година е с 1,91% по-висока от тази за второто тримесечие на годината. В изчислената цена от 370.21 лева за 1000 куб. м. са включени приблизително претеглената цена на природния газ на входа на газопреносната мрежа в размер на 360.29 лева за 1000 куб. м, цена за активността „ социална доставка “ в размер на 7.50 лева за 1000 куб. м., както и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото в размер на 2,42 лева за 1000 куб. м. Към цената от 370,21 лева./1000 куб. м., по която публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, следва да се прибавя и цена за транспорт на природен газ през газопреносната мрежа в размер на 19.73 лева./1000 nm3 (без данък и ДДС). Клиентите, присъединени към мрежа ниско налягане, благосъстоятелност на „ Булгартрансгаз ” ЕАД, с изключение на цената на публичния снабдител и цена за транспорт на природен газ през газопреносната мрежа, заплащат и цена за транспорт на природен газ в размер на 7.72 лева./1000 nm3 (без данък и ДДС).
С решение на Комисията се дефинират нови цени на топлинната сила, считано от 1 юли 2017 година След използване на ценообразуващия модел, междинното нарастване на цените в бранш " Топлоенергетика " за цялата страна е към 3%. За клиентите на „ Топлофикация София “ ЕАД цената се усилва с 0,98%, а за потребителите на топлинни услуги в Пловдив - с 1,49 %, в Плевен - с 3,41%, в Бургас – с 2,40%, във Велико Търново – с 0,66%, във Враца – с 2,90 %, в Разград – с 2,18%. При топлофикационните сдружения, употребяващи за енергоносител въглища, цената на топлинната сила нараства сред 2,25% и 9,31%.
С решение на регулатора са одобрени окончателните цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1 юли 2017-30 юни 2018 година След отчитане на всички ценообразуващи детайли и използване на методиката за ценообразуване, среднопретегленото нарастване на крайните цени за битовите консуматори на контролиран пазар е 1,5 %, с включени цени на електрическата енергия и мрежови цени. От 1 юли 2017 година цената на електрическата енергия за потребителите на ЧЕЗ се усилва с 2%, за клиентите на EVN - с 1,7%, а за ЕНЕРГО-ПРО – с 0,41%. Небитовите консуматори на контролиран пазар, ползващи електрическа енергия на ниско напрежение, ще заплащат доста по-ниски от досегашните цени. При върховата сила, според от метода на премерване, поевтиняването е сред 0,38% и 8,84% за другите снабдители. В същото време дневната и нощната цена за дребния бизнес понижава, надлежно - сред 1% и 11% и сред 1,68% и 7,5%.
КЕВР одобри и решение за разполагаемостта за произвеждане на електрическа сила на производителите, от които публичният снабдител изкупува електрическа сила, както и количеството електрическа сила, в сходство с които публичният снабдител подписва покупко-продажби с крайните доставчици.
Доц. Иван Иванов съобщи по време на конференцията, че избраните от КЕВР цени се основават на ясна икономическа логичност. По думите му в своите решения енергийният регулатор се управлява от четири съществени правилото – бистрота, резистентност на решенията, правомерност и правдивост. Той акцентира, че тези правила са водещи и в решенията на регулаторите в останалите европейски страни. Доц. Иванов съобщи, че активността на Комисията е ориентирана към постигането на три съществени цели - основаването на транспарантен електроенергиен пазар, резистентност на регулаторната рамка и финансово подсилване на сдруженията от енергийния бранш. Председателят на КЕВР уточни, че към този момент трета година в енергийния бранш се прави дълбока промяна, само че без значение от това, българските консуматори действително не усещат тази тежест. „ За последния 3-годишен интервал цената на електрическа енергия е нараснала с 2,5%, което на процедура е повишаване с 0,8% годишно. КЕВР ще направи всичко допустимо и през идващите години потребителите на електрическа енергия да бъдат защитени от внезапни ценови промени и да не усетят спомагателни тежести “, увери още доцент Иван Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР