София. Когато отчаянието взема връх, когато смяташ, че думи като

...
София. Когато отчаянието взема връх, когато смяташ, че думи като
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Въпреки всички трудности да не губим себе си, ни завеща вселената Дамян Дамянов

София. Когато отчаянието взема връх, когато смяташ, че думи като мощ и кураж важат за всички други, само че не и за теб, вслушай се в стиховете на Дамян Дамянов – те са нежният и спокоен, само че доста безапелационен глас, който ти дава опора и те изправя. Казва ти, че всичко е в твоите ръце и ще се оправиш. Загубиш ли себе си, няма връщане обратно. Това е един от най-големите завещания на поезията на Дамян Дамянов. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ галерия на персоналния списък на поета във връзка 85 години от рождението му. Това оповестиха от прессекретариата на президента .

Вицепрезидентът напомни стихове от „ Към себе си “: „ Когато от обърканост премазан си…/ от всички свои пътища прерязани / нов път си направи и отново тръгни… / Загубил всичко, не загубвай себе си! “

Илияна Йотова посочи, че няма по-достойно място за респект към Дамян Дамянов от Софийския университет – Алма матер, в която би трябвало да се замислим по какъв начин използваме думите, не злоупотребяваме ли с тях. „ Малцина са хората като Дамянов, които по този начин си служеха със словото. Да се стремим да достигнем най-малко подножието на равнището, което той заложи “, прикани вицепрезидентът и акцентира, че единствено богоизбраните като него могат да събарят стени с лирика и думи.

„ Вселената Дамян Дамянов не може да се преброди до дъно. Поетът умееше да чете скритото в човешките души, по тази причина поезията му е безконечна и за нея не може да се приказва в минало време “, съобщи Илияна Йотова.

„ Дамян Дамянов обичаше живота макар компликациите, обичаше хората макар грешките им. Обичаше България и страдаше за нея, тревожеше се за безпътицата “, уточни вицепрезидентът. „ Днес, гледайки ни от горната страна, съм сигурна, че вижда в нас вярата, че въпреки мъчно и постепенно, вървим напред към онази България, която живееше в фантазиите му. Битката не е лесна и са ни нужни повече донкихотовци, които имат огромната задача да върнат човешкото в индивида “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът сърдечно благодари за достойнството да бъде патрон на събитието, осъществено с напъните на фамилията на Дамян Дамянов, Президентски клуб България и СУ „ Св. Климент Охридски “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР