София. Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на обявяването на

...
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на обявяването на
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви именуването на улица в столицата на известния Дими Паница

София. Кметът на София Йорданка Фандъкова участва на оповестяването на именуването на улица в столицата на известния Дими Паница. Решението улицата пред родния дом на известния Дими Паница сред бул. „ Цар Освободител “ и едноименния площад да бъде наречена на името на бележития българин беше взето от Столичния общински съвет.
„ За мен е голяма чест и персонална страст да присъстваме през днешния ден дружно по този мотив на именуването на една доста дребна част от един бул. - една улица, само че доста значително, значимо и знаково място в нашия град на името на огромната персона и държавник Дими Паница “, съобщи Йорданка Фандъкова. „ Днес имаме извънредно знаково събитие - означаваме паметта на един човек, който е доста тясно обвързван и е дал доста от себе си за одобряване на демокрацията “, добави кметът.
На събитието участваха още Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, както и близкият му другар проф. Минко Балкански. Сред гостите бяха още представители на Американския университет в България (АУБ), Българското учебно заведение за политика „ Димитър Паница “, Института за проучване на близкото минало и други институции, учредени и въодушевени от Дими Паница.
Същевременно в Ларгото е подредена открита галерия, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница. В изложбата, отдадена на Дими Паница, столичани и посетители на града ще могат да прегледат редки фотоси от Фондация „ Свободна и демократична България “, чието учредяване бележи началото на публичната и дарителска активност на Дими и брачната половинка му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България. Включени са и едва известни обстоятелства: той изследва, а в следствие инициира основаването на „ Джуниър Ачийвмънт “ България, а ролята му за АУБ не се изчерпва с основаването на висшето образователно заведение и присъединяване му в Настоятелството, тъй като той и брачната половинка му Ивон имат главен принос за основаването на библиотеката на университета, която през днешния ден е една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа. Изложбата се провежда с поддръжката на Столична община и Музея за история на София.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР