София. Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда Яков

...
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда Яков
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

София. Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната премия „ Яков Крайков “ за принос към българската нематериалност. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Наградата е учредена от Съюза на печатарската промишленост в България и Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. На събитието участваха ректорът на УниБИТ Стоян Денчев и ръководителят на УС на Съюза на печатарската промишленост в България Красимир Илиев.
" За мен е чест да получа тази премия. Книгите са били голяма полезност по времето, когато работи Яков Крайков. Вярвам, че книгите са голяма полезност и през днешния ден ", сподели столичният кмет Фандъкова след приемането на наградата. " Приемам тази премията като премия за София и за софиянци, за това, че София е четящ град. През последните години всички виждат, че от ден на ден читатели има в библиотеките, откриват се от ден на ден книжарници. Често пъти, когато беседвам с български писатели, те означават това възобновление на книгата. Четенето е това, което разсънва въображението и ни прави по-креативни, научава ни да живеем дружно, да одобряваме и да почитаме разликите си. Това е премия за духовното наличие на всички вас в нашия град ", сподели още Фандъкова.
Столичният кмет напомни, че през последните години Столичната библиотека с разнообразни акции и работа е удвоила своите читатели и поздрави шефа Юлия Цинзова и екипа на библиотеката. Столичната библиотека разполага с над 1 200 000 книги и има 51 хиляди читатели. " През последните години открихме детска читалня в „ Люлин “ и филиал в регион „ Студентски “. За да стигат книгите по-лесно до своите читатели, пуснахме първия в България Библиобус и организирахме читални навън в Градската градина, в Южния парк, в Борисовата градина, на Витоша, читалня отвори порти и в ретро-трамвая. Предстои да бъде отворена и учебна библиотека в с. Бистрица. Невероятна опция за нашия град са срещите със модерни писатели, които се организират в учебните заведения, в читалните. Тези срещи подтикват младежите да четат, да се интересуват ", уточни още Фандъкова.
В Столичната библиотека е построен Дигитален център и електронна платформа и през днешния ден читателите имат достъп до 250 хиляди тома книги.
Посредством особено създаден програмен продукт част от цифровизираните единици от Столична библиотека, Софийската градска художествена изложба и Регионален исторически музей-София са оповестени в европейската мрежа за информация и продан в региона на културното завещание – " Европеана " и налични за потребителите в чужбина.
Според столичния кмет отношението към книгите стартира още от фамилията и се развива в детската градина, учебното заведение и университета, ето за какво родителите би трябвало да четат на децата си още от най-ранната им възраст.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР