София. Като постоянен член на Съвместния комитет по наблюдение, областният

...
София. Като постоянен член на Съвместния комитет по наблюдение, областният
Коментари Харесай

Областният управител на Перник Ирена Соколова участва в заседание на Комитета за наблюдение по програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България - Сърбия

София. Като непрекъснат член на Съвместния комитет по наблюдаване, регионалният шеф на Перник Ирена Соколова взе участие в първото му съвещание за наблюдаване по Програмата за трансгранично съдействие " ИНТЕРРЕГ ИПП България - Сърбия " за интервала 2021-2027 година Форумът председателстваха Деница Николова - зам.-министър на районното развиване и благоустройството и Михаѝло Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Република Сърбия. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник .
Ирена Соколова посочи, че на извършената среща са обрисувани, както ползотворните благоприятни условия и вероятности за взаимни двустранни инициативи през новия шестгодишен програмен интервал 2021 - 2027, по този начин и концептуалните механизми на финансиране за стимулиране на уравновесено и стабилно районно развиване.
Сред тях е коментирана новата идея за основаването на фонд за микро планове, който да подкрепя дребни и междинни предприятия в граничните области у нас и западната ни съседка. Същите ще могат да получават безплатно средства по планове до 100 000 евро при облекчени процедури за подкрепяне и модернизиране на производството, повишение на потенциала и постигане на нови пазари, повишение на конкурентоспособността и други Целта е да се поддържа икономическото развиване и капацитет на районите посредством поощряване на бизнеса.
И в идващия интервал финансирането от Европейския съюз се резервира в размер на 85%, като се вкарват редица ограничения за облекчение на бенефициентите и понижаване на административната тежест.
Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова е декларирала, че бъдещата стратегия Интеррег ще работи за понижаване на междурегионалните и вътрешно районните несъответствия и увеличение на икономическата интензивност:
„ За тази цел са нужни стъпки в посока на деконцентрация в ръководството на районно равнище. Засилването на ролята на районните препоръки за развиване и дейното им присъединяване в стратегическото обмисляне и координацията на районното развиване, както и на стадий осъществяване на стратегиите, ще способства за по-тясното им обвързване с потребностите на районите. ", е споделила още Николова.
В рамките на съвещанието е станало ясно още, че 30% от бюджета на програмата за трансгранично съдействие в идващия интервал може да бъде ориентиран към реализирането на огромен стратегически план сред България и Сърбия. Целта е по този метод да се реализира по-голям резултат от вложенията. Очаква се финансирането на планове посредством опциите на тематична цел 5 - Европа покрай жителите. Запазва се и териториалният обсег, като от българска страна това са областите: Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня. Предвиждат се гъвкави благоприятни условия за функционални зони.
Посочено беше още, че към днешна дата Програмата за трансгранично съдействие се извършва сполучливо. Реализираните планове дотук са в размер на близо 26 млн. евро. Приключило е осъществяването на 36 от общо 39 плана, финансирани по първата покана за близо 18,5 млн. евро. По втората покана са подписани 28 контракта на обща стойност от съвсем 7,45 млн. евро. Към момента е икономисан запас от 4 млн. евро, които ще бъдат разпределени за осъществяването на спомагателни планове с фокус в вложенията за околна среда.
С най-вече осъществени планове се отличават сръбските общини Ниш и Зайчар и община Монтана от българска страна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР