София. Като държава председател на Стратегията на ЕС за Дунавския

...
София. Като държава председател на Стратегията на ЕС за Дунавския
Коментари Харесай

Приносът на културната инфраструктура и туризма за постигане на икономически растеж, заетост и свързаност между регионите по поречието на Дунав ще бъдат приоритет за България като председател на Дунавската стратегия

София. Като страна ръководител на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район ни следва да фокусираме нашите старания върху подобряването на координацията и взаимоотношението сред другите заинтригувани страни в механизма и да допринесем с директен фокус върху една от тематиките, която е с главен приоритет – развиването на културата и туризма и приносът на вложенията в тях за общия стопански напредък на равнище Европейски Съюз и в частност на равнище страни, които са включени в тактиката. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и народен координатор на тактиката Деница Николова на съвещание на Националната група за съгласуваност по механизма за осъществяване на тактиката във формат заместник-министри, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие .
2018 година е Европейска година на културата и по тази причина тематиката за приноса на културата и туризма към икономическия напредък е подобаваща за дебатиране в подтекста на бъдещето на кохезионната политика след 2020 година, сподели още Николова и добави, че със заложените действия за осъществяване през тази година тематиката ще бъде една от основните за макрорегионалната тактика.
Икономическият напредък, за който способстват вложенията в културната инфраструктура и туризмът, ще бъде тематика и на годишния конгрес на тактиката, който ще се организира на 18 и 19 октомври т.г. в София. Тя може да бъде обвързана със свързаността на културата и на вложенията в туризма с образованието, сигурността на публичните места, дигитализацията на туристическите артикули. На форума ще бъдат коментирани и по-стратегически тематики за бъдещето на макрорегионалната тактика след 2020 година, синергията на макрорегионалните тактики и опцията те да имат по-пряк достъп до финансиране през идващия интервал.
На съвещанието тя направи обзор на осъществяването на тактиката и показа ролята на България като неин ръководител. Деница Николова подсети, че от октомври 2017 година страната ни пое ротационното председателство на Дунавската тактика и доникъде на месец октомври т. година България ще има съществена и значима роля в осъществяването на нейните цели и следене на развиването й. Тя срещна участниците и с нуждата от идващите стъпки, които следва да бъдат подхванати в хода на календара на председателството. Той е конкретизиран и координиран с останалите страни, които образуват тройката в тактиката – Унгария и Румъния, която ще одобри председателството след нас.
Дунавската тактика е с извънредно значим фокус за България в този миг, тъй като има директен принос за осъществяването на главния приоритет на председателството на Съвета на Европейски Съюз, обвързван със Западните Балкани. В рамките на Дунавската тактика има страни, които са директно свързани с постигането на този приоритет и използваме механизма, с цел да търсим още една по-добра обязаност с страните, които не са членове на Европейски Съюз в западната част на Балканите, уточни заместник-министър Николова
Усилията на председателството ще бъдат ориентирани към предефинирането на значими стратегически планове с принос за всички 14 държави-участници в тактиката, тъй че да могат да бъдат реализирани по-видими резултати.
Председателството се концентрира и върху избора на ново звено за контакт, което да обезпечава техническа, организационна и координационна функционалност сред всички заинтригувани страни-участници в направляващи групи, координатори на предпочитани области, национални координатори, европейски институции и гражданско общество.
В съвещанието на Националната група за съгласуваност по механизма за осъществяване на тактиката участваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, Константин Константинов – консултант на министъра на образованието и науката, представители на министерствата на превоза, осведомителните технологии и известията, на туризма, на стопанската система, на труда и обществената политика, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на младежта и спорта и на външните работи. На срещата участва и Цвета Тимева – секретар по районно развиване на президента.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР