София. Какво се предвижда за останалите 1,6 млн. български пенсионери,

...
София. Какво се предвижда за останалите 1,6 млн. български пенсионери,
Коментари Харесай

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев към управляващите: Помогнахме на пенсионерите с минимална пенсия, а останалите 1,6 млн.

София. Какво се планува за останалите 1,6 млн. български пенсионери, които са с пенсии над минималната? Това попита в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Драгомир Стойнев при дебата за измененията в КСО за повишение на минималните пенсии, оповестиха от пресцентъра на Националния съвет на Българска социалистическа партия. По думите му, отговор на този въпрос от ръководещите няма, тъй като към момента няма управническа и законодателна стратегия. „ До момента всички дружно подкрепихме единствено пенсионерите, които имат минимален застрахователен принос. Дайте в този момент да забележим и за останалите пенсионери ”, прикани той. По думите му това, което предлага левицата е политиката, която би трябвало да се води и изрази вяра и ръководещите да я поддържат, тъй като с осъвременяването на пенсиите, се подкрепят 90 % от българските пенсионери. „ Трябва ясно да заявите- имате ли такова предпочитание, тъй като досега излъгахте гласоподавателите и не изпълнихте своето заричане. Ще ги излъжете повторно, в случай че не подкрепите нашето предложение ”, акцентира зам.-председателят на ПГ на левицата. Той напомни, че когато Българска социалистическа партия е обещавала осъвременяваме на пенсиите, го е изпълнявала – през 2008г. „ Когато приказваме за политика, трябват дълготрайни дейности, а не както сте свикнали- краткосрочни, бързи ограничения, без никакъв резултат. При дълготрайните ограничения би трябвало да се търси непоклатимост, взаимност и допустимо най-голяма правдивост за нашите майки и татковци, които са строили България ”, съобщи Драгомир Стойнев.
„ Увеличаването единствено на минималната пенсия крие опасности и ще докара до отрицателни последствия. Ние предлагаме от 1 юли минималната пенсия да стане 300 лв., както обещавахте на българските пенсионери и от 1 януари 2018 година да се преизчислят пенсиите със средноосигурителния приход за 2013 година “, съобщи националният представител от ПГ на левицата Георги Гьоков. По думите му по този начин Българска социалистическа партия си съблюдава избирателен ангажимент към пенсионерите и още веднъж оказва помощ на другите парламентарни групи от ръководещото болшинство да си изпълнят техните. „ Надали на пенсионерите им стана ясно, за какво отхвърлихте нашия законопроект, за преизчисляване на пенсии, което щеше да докара до увеличението им с към 20 %, а приехте този на Министерски съвет за повдигане единствено на минималните пенсии, който с изключение на, че не взема решение даже дребна част от проблемите, нарушава и съществени осигурителни правила “, акцентира депутатът.
Георги Гьоков попита представителите на ОП- какво се е трансформирало за три месеца, с изключение на, че им хареса да са във властта, и поради нея са предали тези, които им повярваха. „ Вярно, че натискът от вашия по-голям съдружен сътрудник е голям, само че ето- ние Ви даваме опция да излезете от обстановката и да спазите предизборните си обещания към българите “, сподели още той. Гьоков акцентира, че няма алтернатива от къде ще дойдат парите за тези две дейности - за увеличение на минималната пенсия на 300 лв., ще дойдат от там, от където ще дойдат и за увеличението й на 200 лв., т.е. от остатъците в Бюджета на ДОО за 2017 година, а за преизчисляването- като се плануват средствата в новия Бюджет на ДОО за 2018 година. „ Така, че драма няма и това никога не го тъквайте като претекст и мотив да отхвърлите предлагането ни “, заключи Георги Гьоков.
„ Хората би трябвало да знаят, че когато ГЕРБ и Обединените патриоти дават обещание 300 лева минимална пенсия, това значи 180 лева или най-много 200 лева Вие излъгахте българските пенсионери ”. Така се обърна към представителите на ръководещото болшинство по време на дебата националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Надя Клисурска.
„ За разлика от вас, наш приоритет са хората с ниски приходи, бедността и невъзможността да живеят по този метод ”, заключи Надя Клисурска.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР