София. Желая на всички ловци един ползотворен ловен сезон, да

София. Желая на всички ловци един ползотворен ловен сезон, да ...

Инж. Васил Василев: Желая на всички ловци един ползотворен ловен сезон, да не забравяме отговорността, която стои пред нас.

София. Желая на всички ловци един ползотворен ловен сезон, да си пожелаем да няма инциденти през тази година и да не забравяме отговорността, която стои пред нас. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Националния ловно-рибарски съюз (НЛРС) инж. Васил Василев по случай откриването на ловния сезон по мигриращ и дребен дивеч -- гургулица, пъдпъдък, гугутка, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. „Тази година сезонът ще бъде открит по традиционния начин, като няма промяна нито в начините на ловуването, нито в методите. Ловците ще си излязат на лов и ще си ловуват по начина, по който си знаят“, обясни инж. Василев. По думите му откриването на сезона е дългоочакван момент за голяма част от българските ловци. „Както се изразяваме ние с този лов можем добре да упражним структурните си умения, за да сме готови октомври месец, когато се открива ловът на едър дивеч и да бъдем в нормална кондиция“, посочи той. По думите му този лов е изключително емоционален, стрелбата е доста майсторска и наистина голяма част от българските ловци обичат този тип ловуване.
На въпрос какви са спецификите на този вид лов, инж. Василиев уточни, че когато се излиза на лов за прелетен дребен дивеч, гургулица, гривяк, горски бекас трябва да се ловува в полските райони. Той поясни също, че е необходимо добре обучено куче, защото иначе ловците не могат да откриват дребния дивеч. „Ловният помощник е изключително важен, а практикуващите трябва да бъдат екипирани със светлоотразяващи елементи по тях, шапки, елеци и ленти, за да може да не стават инциденти“, уточни инж. Василев.
Диана ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Източник: focus-news.net