София. Иззетите в Испания над 30 000 незаконно изнесени от

...
София. Иззетите в Испания над 30 000 незаконно изнесени от
Коментари Харесай

Над 30 000 антични предмета се връщат в България след операция „Сердика“ на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ГДНП и испанските власти

София. Иззетите в Испания над 30 000 нелегално изнесени от България антични предмета ще бъдат върнати и приобщени към националното ни културно завещание вследствие на взаимната интервенция „ Сердика “ на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ГДНП и испанските полицейски и правосъдни управляващи. Това оповестиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
На 23 октомври 2018 година, с поддръжката на Европол и Евроджъст, на територията на Испания и България бе обезвредена проведена незаконна група, осъществявала трансграничен трафик на антики от страната към Иберийския полуостров и продажбата им на локалния черен пазар.
Съвместното следствие се води против 16 български жители, 8 от които и досега са арестувани под стража в град Торенте, област Валенсия.
Събраните доказателства сочат, че групата е работила от януари 2016 година, като в началото е изкупувала артефакти от иманяри и от дилъри на антики в България. Впоследствие провела изнасянето им от страната и превозването им в Испания. Движимите културни полезности са били предлагани за продажба посредством „ Ebay.com “, в това число посредством наддаване от подправени профили.
При взаимната интервенция бяха открити и конфискувани общо 30 600 артефакта (около 600 от тях в България) - гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стрели, копия, монети, както и 180 000 евро в брой.
Резултатите от назначените досега експертизи демонстрират, че става дума за достоверни културно-исторически полезности с генезис България, които според интернационалните договорености би трябвало да бъдат върнати у нас след привършване на делото против участниците в групата. Ако измежду артефактите има имитации, предлагани на клиенти като оригинали, ще им бъдат повдигнати обвинявания и за машинация.
На координационна среща на проверяващите, извършена на 11 април 2019 година в централата на Евроджъст в Хага, е реализирана договореност правосъдното дело срущу членовете на незаконната група да се води в Испания, където са арестувани множеството от участниците.
Събраните в България доказателства ще бъдат предоставени на испанските правосъдни управляващи и приобщени към тамошното досъдебно произвеждане.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР