София. Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ

...
София. Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ
Коментари Харесай

Фототипно издание на Търновската конституция вече се намира в Библиотеката на Конгреса – най-старата федерална културна институция в САЩ

София. Извънредният и пълномощен дипломат на Република България в Съединени американски щати Тихомир Стойчев подари на Библиотеката на Конгреса копия на Търновската конституция, издадени във връзка на 140-та годишнина от нейното приемане. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Документът получи Марк Суейни, заместник-директор на Конгресната библиотека и Джейн Санчес, шеф на Юридическата секция. Дарението бе направено от името на ръководителя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева.
„ На тържествено съвещание, извършено в старопрестолния град Велико Търново на 16 април 2019 година, чествахме 140 години от приемането на първата българска конституция. По мотив годишнината Народното събрание приготви две фототипни издания на този главен закон – Конституцията на Княжество България от 1879 година и Конституцията на Царство България /Сребърна конституция/ от 1911 година вследствие на оповестяването на Независимостта на България. Като израз на другарските връзки сред нашите два народа и на почитание към Библиотеката на Конгреса на Съединени американски щати – авторитетна и водеща американска институция, Ви предоставяме двете фототипни издания. За нас ще бъде чест те да станат част от сбирката от скъпи бумаги и документи, които се съхраняват в Библиотеката “, се споделя в писмото на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева до ръководителя на Камарата на представителите в 111-ия Конгрес на Съединени американски щати Нанси Пелоси.
„ Съвременният либерален български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане. На 16 април 1879 година представителите на българския народ, събрани в остарялата българска столица, одобряват Търновската конституция. Тя е първият български главен закон, възродил България за нов политически живот и разкрил пътя й към модерната европейска държавност “, съобщи при представянето на документа посланикът на България в Съединени американски щати Тихомир Стойчев. Той добави, че Търновската конституция е една от най-демократичните и демократични за времето си, която вкарва правилото за разделяне на управляващите – изпълнителна, законодателна и правосъдна, и подсигурява тъждество на всички жители, без значение от тяхната етническа и религиозна принадлежност.
Марк Суейни благодари за скъпото подаяние и съобщи, че с интерес чака и други значими за нашата страна издания да станат част от сбирката на Библиотеката на Конгреса.
На събитието участваха американски жители, владеещи български език, които с интерес наблюдават новите попълнения в Библиотеката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР