София. Изменението на климата вече засяга всички сфери на живота,

...
София. Изменението на климата вече засяга всички сфери на живота,
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанаска Николова отбрави призив към участниците в Webit да погледнат на климатичните промени като възможност за растеж и бизнес развитие

София. Изменението на климата към този момент визира всички сфери на живота, в това число необятен набор от стопански браншове. Затова дано приемем климатичните промени не като проблем, а като предизвикателство и опция за напредък и развиване на нови технологии и новаторски бизнес. Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на полемика на тематика „ Технологии и климатични промени “, оповестиха от пресцентъра на министерството . Форумът се организира във вторник вечерта в границите на тазгодишното софтуерно ревю Webit (13-15 май) в София.
Зам.-министър Николова напомни, че битката с изменението на климата е във фокуса на международната общественост. Изменението на климата е световен проблем, чието превъзмогване изисква световно деяние на всички равнища от държавните управления, бизнеса и всеки един от нас. Като международен водач в битката против изменението на климата Европейски Съюз пое ангажимент в интервала 2020-2030 година страните членки да понижат излъчванията на парникови газове с най-малко 40%, като усилват каузи на силата от възобновими източници до най-малко 32% от енергийното ползване, и подобрят енергийната успеваемост с минимум 32,5%. „ Евростат към този момент регистрира, че в Европейски Съюз излъчванията на въглероден диоксид през 2018 година понижават с 2,5% по отношение на 2017 година А България означи и най-големия спад на тези излъчвания след Португалия – с 8,1% “, заяви Атанаска Николова.
Тя акцентира, че резултати в намаляването на отрицателния резултат от климатичните промени може да се реализиран единствено с общите старания на представителите на способените институции на национално и локално равнище, на научните среди, бизнеса и неправителствените организации. В тази връзка у нас към този момент е основан съвещателен орган – това е Националният експертен съвет по изменението на климата към Министерство на околната среда и водите, в който представители на всички заинтригувани страни интензивно вземат участие във образуването и следене осъществяването на политиките. Николова напомни пред участниците в полемиката мисъл на Сократ, съгласно която тайната на смяната е да фокусираш цялата си сила не върху битка със остарялото, а върху създаване на новото. „ Изменението на климата е факт… Време е за деяние. Убедена съм, че науката, нововъведенията и новите технологии са този мощен мотор, който ще форсира прехода към устойчива, нисковъглеродна стопанска система “, съобщи още зам.-министърът.
В отговор на въпрос Николова показа стратегии и начинания на Министерство на околната среда и водите за подкрепяне използването на екологични решения. Една от тях е схемата за поощряване на електромобилността на Националния поверителен екофонд. В отговор на интереса за ограниченията за ограничение на потреблението на пластмасови артикули за еднократна приложимост, зам.-министърът сподели: „ Насърчаваме смяната в държанието с персонален образец – в Министерство на околната среда и водите не използваме пластмасови бутилки, единствено стъклени. Ние промотираме тази политика и в други институции “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР