София. Изключително важно е да бъде направен план за действие

...
София. Изключително важно е да бъде направен план за действие
Коментари Харесай

Министър Стойчо Кацаров: Изключително важно е да бъде направен план за действие при нова вълна от COVID-19 и страната да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата

София. Изключително значимо е да бъде изработен проект за деяние при нова вълна от COVID-19 и страната да бъде готова с всички нейни структури за посрещане на провокациите. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров по време на показване на Плана за деяние при нова вълна от COVID-19, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Това се прави за първи път. По наше мнение подобен проект трябваше да има още предходната година, в случай че не март месец, то най-малко юни месец трябваше да бъде направен проект. Вероятно в случай че имаше подобен проект, броят на жертвите можеше да бъде по-малък, от този, който регистрирахме “, съобщи Кацаров.

„ Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване от Коронавирус, по тази причина ние счетохме, че е извънредно значимо да бъде изработен подобен проект и страната да бъде готова с всички нейни структури и жителите да бъдат подготвяни за посрещане на провокациите и справяне с такава вълна “, сподели министърът.

„ Планът се основава на следните правила – направено изложение на страната сега от епидемиологична позиция, изработен е разбор на рисковете, направена е оценка на наличните запаси на здравната система – с какво разполага тя като средства и благоприятни условия за следваща такава вълна. Подробно са развити механизмите и методите за възстановяване на възможностите. Това, което би трябвало да се направи, е да се понижат провалите във всевъзможен аспект и като смъртни случаи, и като затваряне на стопанската система “, изясни Кацаров. Той добави, че най-лошият сюжет, който може да се случи, е вълна по сходство на тази, която имахме в края на предходната година.

„ Целият проект се основава на опциите на степента на заразяване на популацията. Ние сме разделили тези благоприятни условия на четири групи – зелена, жълта, алена и мрачно алена, според от броя на инфектираните лица на 14-дневна заболеваемост, % на пробите и броя на заетите кревати. Това го оценяваме като един от факторите, които имат значение за това какъв брой огромна би трябвало да бъде реакцията на страната във всеки един тези случаи. В взаимозависимост от тези зони са създадени авансово ограничавания “, разясни още министърът.

„ На базата на това са създадени и проектите за работа на незабавната помощ, извънболничната помощ и болничната помощ. Разработени са проекти за обезпечаване на медикаменти, тъй като знаем, че потреблението на някои лекарства доближава пикови равнища и се стига до дефицит на неспособност за обезпечаване “, добави доктор Кацаров. Той съобщи, че този проект ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства, президентската институция и Министерски съвет, с цел да съобразят своите дейности и проекти по отношение на този проект за реакция.

Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР