София. Изключително сме щастливи да ви приветстваме у нас. Високо

...
София. Изключително сме щастливи да ви приветстваме у нас. Високо
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев на среща с премиера на Япония Шиндзо Абе: Инвестициите, търговията, иновациите и науката са приоритетни в отношенията ни с Япония

София. Изключително сме щастливи да ви приветстваме у нас. Високо оценяваме това първо в историята на двустранните връзки посещаване в България на министър-председател на Япония, изключително през тази значима за страната ни година, когато за първи път сме ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Това съобщи президентът Румен Радев, който се срещна с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретариата на президента . Президентът Радев означи, че Япония е наш обичаен другар и предпочитан сътрудник, с който споделяме идентични полезности и сходни позиции по значими интернационалните въпроси.
По време на диалога двамата се сплотиха към мнението, че актуалната знакова аудиенция на премиера Абе в България ще издигне равнището на двустранните връзки, ще подтиква разширението на бизнес контактите и ще даде мощен подтик за активизиране на съдействието във всички области на съвместен интерес, изключително в областта на стопанската система и вложенията. „ Наш приоритет в двустранните връзки е оползотворяването на забележителния капацитет в вложенията, търговията, нововъведенията, науката и технологиите, защото България е все по-привлекателна дестинация за насърчаване на бизнес “, уточни Румен Радев и изрази вяра, че от ден на ден японски компании ще развиват у нас планове с висока добавена стойност.
„ Япония поддържа обединена Европа и се радваме, че един от целите на българското председателство е насърчаването на европейската вероятност на страните от Западните Балкани и възстановяване на транспортната и информационната съгласуваност в района “, означи по време на срещата японският министър-председател. От своя страна президентът Радев приветства интереса на японската страна към страните от района и добави, че от значително значение е и свързаността в научните планове сред страните.
Българският държавен глава и японският министър председател Шиндзо Абе потвърдиха по време на срещата си, че поддържането на интернационалния ред, учреден върху демокрацията, свободата и върховенството на закона, е от основно значение. „ Следим деликатно и със угриженост ситуацията към Северна Корея. България изрично осъжда севернокорейската нуклеарна стратегия и приканва тези опити да бъдат спрени “, съобщи Румен Радев, съгласно който въпросът може да бъде решен само посредством договаряния и разговор.
Двамата се оповестиха за в допълнение поощряване на богатия учебен продан, основаващ се на съдействието сред научни институции и университети на двете страни. „ Обменът на студенти и високи технологии е от извънредно значение за нас и сме признателни за годишно отпусканите японски държавни стипендии за образование на наши студенти и специализанти “, уточни президентът Радев.
Японската страна има намерение да усили броя на стипендиите, които ще бъдат отпускани по линия на научния продан. Плановете за това са по отношение на идните през 2019 година празнувания по случай 110-годишнината от първите публични двустранни контакти, 80-годишнината от установяването и 60-годишнината от възобновяване на дипломатическите връзки. Общо бе визията, че тези значими годишнини би трябвало да бъдат маркирани по подобаващ метод, в това число с културна стратегия и замяна на визити на високо ниво.
По време на срещата беше разисквано и възходящото развиване на стратегическото партньорство сред Европейски Съюз и Япония. „ Като ръководител на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година, България е подготвена да продължи градивната си роля за разговора ЕС-Япония и да спомага за близкото съдействие и съгласуваност по значими интернационалните и районни въпроси “, сподели още Румен Радев.
Румен Радев благодари на Шиндзо Абе за огромната поддръжка, оказана ни от Япония в годините на прехода на страната ни към народна власт и пазарна стопанска система.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР