София. Историята е показала, че не различията са проблемът на

...
София. Историята е показала, че не различията са проблемът на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Българският народ показа на целия свят устойчивата си култура на толерантност

София. Историята е посочила, че не разликите са казусът на човечеството, а разделянето, което, съзнателно насаждано, радикализира и експлоатира страховете от разликите. Ролята на държавните институции и ръководителите на вероизповеданията е да не позволяваме външни, непознати за нашите обичаи въздействия, които да заплашват построявания с епохи модел на съгласие и единение. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, оповестиха от прессекретариата на президента .
Българският държавен глава е хазаин на празничната вечеря в символ на почитание към религиозните празници и обичаи на българските жители с мюсюлманско изповедание. На нея участват представители на обичайното изповедание в страната - източното православие, представители на главните религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус, учени, културни дейци.
„ Вечерята ифтар е знак на опрощението и толерантността, довечера се вписва по необикновен метод в цялата поредност от знакови събития, които се случиха в нашата страна с визитата на папа Франциск. Българският народ в лицето на всички негови жители, изповядващи разнообразни религии, сподели на целия свят, че е построил устойчива просвета на приемливост “, съобщи президентът. Всички ние отправихме към света значимо обръщение за мир и човешка съпричастност, само че още по-важно е посланието за мъдрост, нужна за отстояването и построяването им, добави президентът.
Държавният глава акцентира, че с историята си българският народ е потвърдил, че постоянно е бил гостолюбив към пристигналия с мир и съчувствен към бедстващия и страдащия. „ Това отношение не просто сме го запазили, а през днешния ден сме модел за подражателство като народ, построил религиозна, етническа и човешка приемливост и съпричастност “, добави президентът и прикани да се поставят старания към младите българи, които имат потребност от духовна поддръжка и поощряване. „ Те желаят по-добра среда, в която да се развиват, учат и да останат в нашата страна “, добави Румен Радев.
Президентът уточни, че възпитанието и образованието на нашите младежи са обща задача и споделена цел освен на държавните, само че и на духовните институции. „ Ние би трябвало да научим младежите, че бъдещето на нашето общество е във взаимното почитание, толерантността и солидарността “, съобщи Румен Радев. По думите му, единствено в случай че младежите бъдат горди със своята еднаквост, само че и в същото време почитат разликите на другите, няма да издигат загради, а ще ги разрушават.
Вечерята ифтар в този месец сближава хората, без значение каква вяра изповядват и от какъв етнос са, сподели в приветствието си основният мюфтия Мустафа Хаджи и изрази признателност към президентската институция за семейството на вечерята. Ще станем по-силни и щастливи единствено в случай че сменяем омразата, завистта и желанието за отплата с любов, обич и съгласие, съобщи още основният мюфтия, като акцентира, че Рамазан е време за филтриране. „ Ако почитателите на всички религии се опитат да премислят посланията на техните трудове, огромна част от проблемите ще бъдат решени “, уточни Мустафа Хаджи.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР