София. Искаме да привлечем повече млади хора към ценностите, които

София. Искаме да привлечем повече млади хора към ценностите, които ...

Огнян Ценков, кмет на Видин: Искаме да привлечем повече млади хора към ценностите на класическото изкуство на операта, музиката и балета.

София. „Искаме да привлечем повече млади хора към ценностите, които обединява в себе си класическото изкуство на операта, музиката и балета, за да може да възпитаваме от малки бъдещите им почитатели и ценители”. С тези думи кметът на Видин Огнян Ценков анонсира на пресконференция в пресклуба на БТА провеждането на летните празници на музиката във Видин, предаде кореспондент на Агенция „Фокус”. Ценков посочи, че това е второ издание на Летните вечери „Баба Вида” след успешното му провеждане през миналата година, като амбицията е Видин да се утвърди като постоянна фестивална дестинация и с това да се привлекат повече гости и туристи към културно-историческите забележителности на града.
„Подбрали сме репертоар, който винаги предизвиква възторг у почитателите, но сме подготвили програма и за най-малките, за да бъдат и те привлечени към това изкуство”, посочи кметът на Видин. Той подчерта, че в първия ден на програмата включените програми от 11 и 12 часа за най-малките „До ре ми в пелени“, за деца от 1 до 3 години и „Музичко“, за деца над 3 години са безплатни и са осигурени като подарък от организаторите и гостите от Русенската опера, които са поканени за участие.
Централно събитие в програмата е операта „Травиата”, която се представя на 3 август от 21 часа от Държавна опера – Стара Загора. Директорът на операта Огнян Драганов обяви, че в нея участие ще вземе вече утвърдилото се младо сопрано от Косово Беса Лугичи, която е направила своя дебют преди 4 години в Държавната опера в Стара Загора, както и тенорът Ивайло Михайлов.
На 5 август в програмата ще се представят артистите от Държавната опера – Русе с оперетния спектакъл „Царицата на чардаша“ от Имре Калман, а на 6 август – те ще представят балета „Спящата красавица“ от Пьотр Илич Чайковски. Директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев посочи, че тези представления са сред любимите на публиката в Русе и навсякъде както с прекрасните си костюми и сценография, така и с младите таланти, на които се дава поле за изява. Директорът на Русенската опера изрази своята признателност и уважение към Община Видин за подкрепата ѝ към оперното изкуство и усилията за неговото популяризиране, като подчерта готовност за разширяване мащабите на бъдещото сътрудничество.
Кметът на Видин припомни, че Видин вече е университетски град и събитието е едно от начинанията за разгръщане на инициативите за привличане на повече млади хора в общината. Той посочи, че това е само началото и че за в бъдеще фестивалната програма ще може да бъде разгърната и целогодишно и да се канят да се присъединят и млади надежди от Консерваторията и оперните подиуми в страната и чужбина.
Мирослав Кръстев, директор на „Симфониета” – Видин, която ще акомпанира на участниците във фестивала допълни, че вече има заявен висок интерес от публиката във Видин към включените заглавия в програмата и обяви, че са поканени като гости на събитието и жителите на съседни общини в Сърбия и Румъния, което е една позитивна основа за диалог и разбирателство.
Фестивалът е планиран да се проведе на открито – на сцена, изградена на площад „Бдинци“ като трибуните ще могат да поберат 1000 зрители, но в случай на неподходящи климатични условия е подготвена и сцената в зала „Фестивална в града.
Билетите за оперната, оперетна и балетна постановки са по 10, 20 и 30 лв., като те могат да се закупят на касите на Симфониетата и на Драматичния театър във Видин, но и на открито на различни места в града.

Източник: focus-news.net