София. Иранските медии съобщават, че земетресение с магнитуд 5.1, ударило

...
София. Иранските медии съобщават, че земетресение с магнитуд 5.1, ударило
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресенията учат, че в Западен Иран трябва да се издигат устойчиви сгради

София. Иранските медии оповестяват, че земетресение с магнитуд 5.1, блъснало западната провинция Керманшах в събота, е предизвикало ранявания на най-малко 21 поданици. Държавната телевизия на Иран прибавя, че двама от ранените е трябвало да бъдат приети в болница, а останалите били освободени откакто получили здравна интервенция. Това земетресение е последвано от 13 слаби труса, разяснява Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Епицентърът на новото земетресение е в регион, задействан от земетресение с магнитуд 7.3, станало на 12 ноември 2017 година и предизвикало гибелта на към 600 поданици. Сред тежките последици са обстоятелства като към 7500 ранени, над 70 хиляди нуждаещи се от заслон. Около 50% от нещастните последствия бяха в Сарпол-е Захаб. Оттогава 1600 афтершока са блъснали провинция Керманшах, в която се намират 10 града и повече от 1900 села. Сеизмичната интензивност в региона единствено за последните 30 дни, илюстрирана от Иранския Сеизмологичен Център, е показана в приложената фигура.
Активираното пространство е в регион на компресия и превъртане сред две тектонски плочи – Арабска с придвижване от няколко сантиметра годишно в северна посока и Евроазийската. Натискът, формиращ планините Загрос в Западен Иран, и триенето в следствие от взаимоотношение на двете плочи ще не престават да провокират тежки неподходящи последствия, до момента в който в региона не стартират да се строят сеизмоустойчиви здания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР