София. Имаме нужда да задържим от медицинските специалисти в България

...
София. Имаме нужда да задържим от медицинските специалисти в България
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Имаме нужда да задържим от медицинските специалисти в България и трябва да направим всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени

София. Имаме потребност да задържим от медицинските експерти в България и би трябвало да създадем всичко допустимо техните претенции да бъдат задоволени. Това разяснява пред публицисти омбудсманът на Р България Мая Манолова, която участва на митинга на експертите по здравни грижи пред постройката на Министерство на здравеопазването, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Те имат потребност от нашата помощ, тъй че се веселя, че тук има толкоз хора, които да ги поддържат. Като народен омбудсман аз заставам зад тях не от през вчерашния ден и не от оня ден. Исканията им са безусловно обективни - те желаят почитание, почтена оценка на техния труд, без който ние като общество не можем. Така че би следвало и управлението на здравното министерство да разбере, че имаме потребност от тези експерти, би трябвало да ги задържим в България и би трябвало да създадем всичко допустимо техните претенции да бъдат задоволени “, разяснява Манолова.
„ Не е елементарно да се води война за обективни дела. Не се заблуждавам, че ще стане от един път, само че хората са решени да си отстояват правата и това би трябвало да бъде приветствано “, добави омбудсманът.
Манолова съобщи, че правото на изложение на мнение и правото на митинг са съществени конституционни права и тяхното препятстване се санкционира по Наказателния кодекс. „ Бих предизвестила всички, които се пробват да натискат медицински сестри и медицински експерти, да пречат на техните конституционни права на митинг и на свободно изложение на мнение, да внимават. Да имат поради, че границата сред нормално нарушаване, аморално държание и престъпно действие, когато става дума за препятстване на конституционни права, е доста тънка “, съобщи тя.
По думите ѝ предлагането на Министерство на здравеопазването за основаване на методика за остойностяване на услугите е положително начало. „ Хората желаят ясно установяване на минимална начална съществена заплата за медицинските експерти. Няма по какъв начин методиката да не стъпи върху минимална начална съществена заплата. Това е, което чакат да чуят, плюс благоприятни условия за израстване, условия на труд, остойностяване на сестринския труд, на стандарите в клиничните пътеки и така нататък “, означи Манолова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР