София. Имаме кадрите и опита да се правим с тази

...
София. Имаме кадрите и опита да се правим с тази
Коментари Харесай

Халил Летифов, ДПС: Имаме кадрите и опита да се правим с тази кризисна ситуация, държим родината ни да е привлекателна за гражданите и инвеститорите

София. Имаме фрагментите и опита да се вършим с тази спешна обстановка, държим родината ни да е привлекателна за жителите и вложителите. Това сподели Халил Летифов, лидер на листата на Движение за права и свободи в 1 МИР – Благоевград 27 МИР - Стара Загора в предаването „ Референдум “ по Българска национална телевизия .

По думите му тематиката с ограниченията против COVID-19 у нас е извънредно значима и сериозна. „ Ще се върна година обратно – първоначално бяха взети едни навременни ограничения, които подкрепихме всички политически сили. Първата вълна мина без особени вреди, тогава се справихме отлично, сякаш по-късно ръководещите се успокоиха. Помним по какъв начин мина втората вълна. Сега следим третата вълна, която сякаш се ръководи по-скоро предизборно. Днес тематиката е тревожна. Два са аспектите в рецесията и те не би трябвало да се подценяват. Първо е здравето и живота на хората, на второ място са икономическите ограничения “, изясни Летифов.
На въпрос дали би трябвало да могат страните да водят договаряния със страни отвън Европейски Съюз Летифов съобщи, че значителният въпрос е имунизационния проект да е направен навреме. „ Получихме самопризнание през днешния ден от министър-председателя, че има неуспех в някои страни със снабдяването с ваксини “, добави той. Според него е трябвало да се направи разговор при започване на имунизационния проект. „ Не се направи разяснителна акция първоначално, което вкара всички в пояснителен режим и подрони доверието на българите в процеса. Без имунизация мъчно ще се оправим с рецесията. Второстепенен е въпросът от кое място и кой с кого ще договаря, по-важно е да има избор и налични ваксини “, сподели още Халил Летифов.

Относно това дали Движение за права и свободи ще поддържа цялостен локдаун или подкрепи за обособени елементи на популацията Летифов съобщи, че партията споделя разбирането, че има специалисти, които би трябвало да са водещи при взимане на решение. „ Липсата на консенсус и разговор в една комплицирана обстановка, която слага под риск живота на хората, е безконтролно. Нарушаването на разговора проличава изключително в тази пандемична обстановка. Водещо при взимане на решенията би трябвало да е мнението на специалистите, учредено на сериозен разбор по браншове и към по-застрашените групи. Така решението ще се основава на експертиза и би събрало социална поддръжка, която не виждаме сега. Виждаме налагани решения под диктовката на измама и популизма, това е рисково и за здравето и за стопанската система “, разясни той и даде образец с половинчатите ограничения, които през днешния ден се одобряват, а на следващия ден се анулират.

„ Да определим първо механизма за установяване на междинна работна заплата. Това не е държавно контролирана активност, това, което се приказва е измислица. Подкрепата за бизнеса, претърпял вреди от коронавирус кризата– фискалният запас предходната година през септември бе в размер на 13 милиарда към днешна дата той е 7,5 милиарда Извън мярката 60/40 работодателите дефинират общата помощ в размер на 300 млн. лева Подкрепихме тази мярка. Оттам насетне приказваме за увеличение на пенсията, само че не загатваме дефицитът. За последните 4 години е 2 милиарда повече и стига 6, милиарда Ще се увеличи пенсията. Дългът от 2008 и 2009 година се е нараснал с над 20 милиарда, виждаме стопен фискален запас. Дотук всичко плащаме с дълг, би трябвало да ни работеща стопанска система, в случай че желаеме да имаме мощна работеща страна “, съобщи Халил Летифов.

По думите му вложенията у нас са на сериозно ниско равнище. „ Това би трябвало да се промени, би трябвало една сигурна среда, учредена на разговор, с цел да са сигурни вложителите в капиталите си. Иначе рискуваме методът на правилото проба – неточност, той дава единствено вреди. Вдигането на налозите в една несигурна среда може да усили сивия бранш, който е към 30%. Липсата на свежи средства в бюджета занапред ще основава проблеми при последващо ръководство “, сподели още той.

„ Предстоящите избори са най-важни от 1989 година Призовавам българските жители да подходят отговорно и да гласоподават доверие на Движение за права и свободи с бюлетина номер 9. Ние имаме фрагментите, програмата и опита да се вършим с тази спешна обстановка. Държим да се възвърне разговорът сред институциите, сред жителите и партиите, да има нормалност в българската политика, родината ни да е привлекателна за жителите и вложителите “, уточни Летифов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР