София. Имаме 10% ръст на икономиката и инфлация малко над

...
София. Имаме 10% ръст на икономиката и инфлация малко над
Коментари Харесай

Министър Даниела Везиева: Имаме 10% ръст на икономиката и инфлация малко над 2%, трябва да изградим икономически буфер предвид желанието ни да влезем в Еврозоната и да променим валутата си

София. Имаме 10% растеж на стопанската система и инфлация малко над 2%, би трябвало да изградим стопански буфер поради желанието ни да влезем в Еврозоната и да променим валутата си. Това сподели министърът на стопанската система Даниела Везиева в изявление за Предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия .

„ Ситуацията е прекомерно комплицирана. От една страна сме в международна енергийна рецесия. Ние сме втората страна с най-ниски цени на тока след Полша. Въпреки това бизнесът е доста обезпокоен заради внезапното повишаване на тока. Мерките, които планува служебното държавно управление в кратковременен и дълготраен проект, са ориентирани към смяна в разпоредбите, с цел да се балансира пътят сред крайния консуматор и продавача на ток. Премиерът Янев към този момент разгласи тези ограничения, като една от тях е основаването на Клирингова къща, което ще подкрепи салдото сред участниците в тази договорка. Ние започваме да работим в тази посока. Предвиждаме и застраховане с 50 лева на MWh за тези, които са консуматори досега. За компаниите с високо прилагане на ток тези ограничения не им се костват задоволителни. Заради това сме планували сме една дълготрайна мярка за 3 до 6 месеца. Това ще даде някакъв баланс на пазара. Нямаме други механизми в границите на тази обстановка и в границите на този бюджет “, уточни Везиева.

„ Служебният кабинет ще би трябвало да взема решение систематични проблеми. Това е тежка задача с тежка отговорност. Клиринговата къща ще даде опция на компаниите да избират какъв медиатор да си изберат и какъв артикул. Тя е втори борсов състезател на борсата “, сподели още тя. В момента имаме единствено един подобен лицензиран и по тази причина би трябвало да създадем условия за конкуренция “, съобщи министър Везиева.

„ От началото на годината имаме 23 подписани контракта за вложения, все още спад в вложенията нямаме. Те са на стойност 1.161 милиарда лева и са за 2 411 работни места. Променяме методът, по който си представяме страната, опитваме се да покажем на вложителите, че имаме голямо предпочитание да създадем смяна и да променим модела, тъй че да спре да се приказва за България като една от тежко корумпираните страни. Трябва да се работи доста в тази посока “, уточни тя.

„ Имаме 10% растеж на стопанската система. Като изключим най-тежко засегнатите браншове като тежкото машиностроене, останалите към този момент се възвръщат след Коронавирус рецесията. Водещо е възобновяване. Имаме интензивности от страна на нови бизнеси. Трябва да изградим стопански буфер поради желанието ни да променим валутата си и да влезем в Еврозоната. Това е задача, за която досега никой не е работил, а следва “, съобщи Везиева.

„ Към момента инфлацията се държи под надзор на европейско равнище. В България тя е малко над 2%, имаме невисок растеж на безработицата. Ние сме в изискванията на ръб и нито държавното управление, нито Българска народна банка имат доста механизми да въздействат върху инфлацията, само че това ни подкрепя да се усещаме релативно постоянни “, добави тя.

Везиева съобщи, че новото управление на ББР е трансформирала модела на държание. „ Проверките са завършили и има много подадени сигнали в Прокуратурата. Установени са нередности във връзка с обезпечаването и обезценката, което ще докара до загуба на банката “, уточни тя. По думите ѝ ББР в края на годината ще регистрира към 200 млн. загуби.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР