София и Скопие трябва да се върнат на масата на

...
София и Скопие трябва да се върнат на масата на
Коментари Харесай

Илхан Кючук коментира възможен ли е компромис за Северна Македония

София и Скопие би трябвало да се върнат на масата на договарянията, да се върнат към устоите на контракта и понятието „ обща “, а не да се вторачваме в краткосрочния небосвод до март. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк след представянето на отчета му за Република Северна Македония в Европейския парламент.

"За да намерим решение, би трябвало да се върнем към контракта за другарство и добросъседство. Нарушено е доверието в контракта ", счита Кючюк.

"В този развой няма печеливши, без значение че изборите в България са след три месеца. И това в действителност не би трябвало да бъде някакво националистическо шоу, съревнование по шовинизъм. Защото единият шовинизъм самичък по себе си поражда различен шовинизъм ", сподели евродепутатът.

По думите му крайният македонизъм да бъде преклонен в границите на общия разговор сред двете страни.

Според Кючюк по-реалистичен вид е да заложим на добра подготовка през идващите шест месеца в очакване на словенското председателство, което ще последва португалското.

"Проблемът е явен – от една страна виждаме твърда позиция от страна на София, в която се споделя, че има проблем с идентичността. От друга страна виждаме още по-твърда позиция на Скопие, че няма да правят отстъпка от идентичността ", сподели още Кючук.

Той напомни, че сме сложили тематиката на доста висок ред по време на българското председателство, а през март, когато бе дадена зелена светлина на договарянията с Република Северна Македония, откровено сме се радвали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР