София и ред големи градове в България ще бъдат блокирани

...
София и ред големи градове в България ще бъдат блокирани
Коментари Харесай

Отново камиони и автобуси на протест, този път – в подкрепа на автомобилната камара

София и ред огромни градове в България ще бъдат блокирани от следващия митинг в транспортния отрасъл. Ако преди дни по улиците бяха камиони и рейсове на компании, които са срещу закон да основава Българска автомобилна камара, която да управлява сектора, в този момент недоволството си ще изрази другата страна в разногласието – тези, които желаят новата конструкция.

Премиерът Бойко Борисов изиска евакуиране на законопроекта, до момента в който превозвачите се схванат за компромисен вид. Засега обаче двата лагера най-вече мерят сили в реториката и автопарка, който могат да ангажират за акциите си.

Какви са настояванията на днешния митинг? „ Да се съблюдава Конституцията на тази страна. След като един закон е импортиран от огромна група депутати е обикновено той да бъде публично разискван и на база на причините да бъде признат, отритнат и изменен – а не посредством махленски напън и манипулативно поднасяне на информация на премиера”, сподели пред камерата на bTV Христо Христов от КРИБ.
Закон ли би трябвало да сплоти транспортния отрасъл И двете страни в разногласието плашат с митинги
Работодателската организация поддържа основаването на камара.

Днес митингът ще стартира след 10 ч., като в София камиони и рейсове ще бъдат на „ Цариградско шосе” и в региона на храм-паметника „ Свети Александър Невски”.

Чий е противоречивият законопроект?

„ Беше импортиран един законопроект в Народно събрание, като нашите сътрудници от автобусния отрасъл, една част от тях, реализираха невиждан напън върху законодателната власт този законопроект да бъде изтеглен”, уточни в студиото на „ Тази сутрин” Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

Според него в законопроекта в действителност има противоречиви текстове, само че мястото на дебата е в Народното събрание.
Снимка: bTV
Председателят на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза Магдалена Милтенова го репликира, като уточни, че на съвещание на парламентарната комисия по превоз точно представители на протестиращите през днешния ден са признали, че те са написали законопроекта, който в този момент ще пазят на улицата – изказване, което Арабаджиев изрично отхвърли.

Милтенова уточни, че камарата ще управлява целия отрасъл, като личният й надзорен съвет е едвам от четирима души плюс министъра на превоза, който обаче е единствено със консултативен глас. Освен това той ще издава лицензи единствено по предложение на новата конструкция.

„ Има европейски правила, които браншът извършва. Ние, вместо да правим промените, които би трябвало да се извършат в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация”, се опитваме да ги прехвърлим в една частна структура”, акцентира Милтенова.

Арабаджиев уточни, че вероятен вид е участието в камарата да стане непринудено. Според него обаче без закон, който да регламентира връзките сред сектора и страната, превозвачите може просто да се обединят в следващата организация, която не може да отбрани ползите им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР