София и Атина искат да работят заедно за развитието на

...
София и Атина искат да работят заедно за развитието на
Коментари Харесай

София и Атина искат среща с Юнкер за развитието на Балканите

София и Атина желаят да работят дружно за развиването на Балканите. За задачата ще бъде поискана и среща с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, който да поддържа тази самодейност. Това стана ясно от мненията след срещата сред двамата министър председатели Бойко Борисов и Алексис Ципрас. "Разбрахме се през октомври да желаяме среща с Юнкер, с цел да представим концепциите си за развиването на Балканския район и да търсим поддръжка ", сподели българският министър-председател в Кавала, съобщи "Фокус ". В отговор на въпрос от гръцки публицист какво ще каже на Юнкер, когато се срещнат, той уточни: "На Жан-Клод Юнкер, като на наш остарял другар, ще му кажа, че преди 100-тина години, друга част на Балканите преди 20, сме се били и убивали и нищо положително не е произлязло. Историята си е история, всеки държи на националните си полезности, само че в този момент всички сме част от огромното европейско семейство, а други страни желаят да влязат в него ".

Борисов означи и че участието в Евросъюза на останалите страни в района сигурно ще се отрази позитивно както на самите тях, по този начин и на Балканите като цяло. "Виждате огромната разлика сред България и Румъния и другите балкански страни, единствено за 10 години участие. Може да не сме идеални, само че в пъти сме по-добри в сравнение с преди 10 години като страна. Надеждна граница сме на Европейски Съюз, дружно с Гърция ", уточни министър председателят.

По думите му, когато Европа е единна там има разцвет, където има проблеми рецесията се усеща незабавно. "С Алексис Ципрас можем да играем значима роля за една балканска политика, която да се води в Европейски Съюз ", съобщи Борисов.

"Сътрудничеството сред България и Гърция е от изключително значение, защото по този начин реализираме положителни резултати по редица съществени въпроси. За това можем да бъдем образец за подражателство ", означи от своя страна Алексис Ципрас след подписването на Меморандум за транспортен кулоар сред България и Гърци. "Благодаря изключително на Бойко Борисов и поисквам всичко хубаво във връзка националния празник на България - Съединението ", съобщи той. Според него Меморандумът е значим освен за развиването на двете страни, само че и на района.

"В региона на енергетиката откриваме нови хоризонти. Това излиза наяве от срещите сред енергийните министри. Такава среща ще се състои на следващия ден в Александруполис ", уточни Ципрас. "Що се отнася до взаимното справяне с рецесии, като тази с бежанците, мога да кажа, че имаме съдействие и по този метод откриваме нови хоризонти ", изясни гръцкият министър председател.

Ролята на България и Гърция може на интернационалната политическа сцена може да се придвижи и отвън балканите, счита още Ципрас. "Нашите две страни биха могли да изиграят ролята на мост сред Европейски Съюз и Русия. Съществуват исторически връзки, свързани с Русия, които биха могли да улеснят подобен мост ", сподели гръцкият министър председател. "Основна характерност на съдействието ни не е, че става въпрос за нападателно съдействие, ориентирано против трети страни или да се окопаем против други страни. Сътрудничеството ни цели да укрепи стабилността и развиването на по-широкия район ", изясни той.

"Регионът освен е страдал доста в предишното, само че да не забравяме, че това е южната граница на Европа. Един регион с изключително геостратегическо значение ", разяснява Алексис Ципрас. "Без нашият принос Европейски Съюз не може да се оправи пред редица провокации, пред които е изправен ", съобщи той. "Откриват се и полемиките за бъдещето на Европа, водят се диспути за изгледа на Европа, участваме в тях не като наблюдаващи, а способстваме ефективно за обогатяването на тези диалози ", уточни гръцкият министър председател. "Денят на Съединението в България е забавна символика. Действително през днешния ден сплотяваме напъните си, свързваме Егейско с Черно море и с Дунав ", сподели още Ципрас.

След срещата стана ясно още, че на 3 октомври ще се организира такава сред министър председателите на Гърция, България, Румъния и Сърбия. Там ще се разиска включването на Румъния и Сърбия в плана за транспортен кулоар.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР