София. Хроничната миелоидна левкемия е агресивно заболяване, което засяга всички

...
София. Хроничната миелоидна левкемия е агресивно заболяване, което засяга всички
Коментари Харесай

Д-р Александър Йорданов, УМБАЛ “Св. Иван Рилски“: Хроничната миелоидна левкемия е агресивно заболяване, което засяга всички възрасти, лечението в България следва световните постижения

София. Хроничната миелоидна левкемия е нападателно заболяване, което визира всички възрасти. Това сподели в изявление за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ Фокус “ доктор Александър Йорданов, Клиника по хематология и онкология в УМБАЛ “Св. Иван Рилски “ във връзка Световния ден за битка с това заболяване. Той добави, че то се дължи на генетична промяна на кафези на имунната система, която води до бърза градация и увеличение на левкоцитния брой. Установява се най-често при рутинни кръвни проучвания. Като обществено - значимо болестта е постоянно срещано, изключително в европейските страни, които са много развити стопански, каквато в действителност се оказва и България, изясни доктор Йорданов. „ Хората живеят все по-дълго, тяхната обща преживяемост се е нараснала много през годините, което води до пик на всички злокачествени болести. Преди към 50 години най-честата причина за гибел при хората са били сърдечно - съдовите болести, до момента в който в настоящо време злокачествените болести са преди всичко. Доста рискови фактори се регистрират, като преди всичко се приказва за йонизиращата радиация, която е като рисков фактор за развиване на всички злокачествени болести. Характерна е така наречен транслокация 9/22, което съставлява смяна в 9 и 22 хромозома в нашия геном. Вследствие на обмяна на материал сред тези две хромозоми поражда нов сектор в самия геном, който води до тази бърза градация и повишаване на левкоцитния брой “, сподели още той.
Д-р Александър Йорданов добави, че лекуването на болестта в България следва международните научни триумфи. По отношение на лимфомите доктор Йорданов означи, че те са най-честите злокачествени хематологични болести, като честотата им пораства в международен мащаб. В България годишно се разболяват към 500 души. Ранното диагностициране е от извънредно значение и може да усъвършенства положението отсега нататък, по тази причина профилактиката е извънредно значима, съобщи доктор Йорданов.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР