София. Хората възприемат електронните цигари като абсолютно безопасни, а всъщност

...
София. Хората възприемат електронните цигари като абсолютно безопасни, а всъщност
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Хората възприемат електронните цигари като абсолютно безопасни, а всъщност в течността им се съдържа никотин

София. Хората възприемат електронните цигари като безусловно безвредни, а в действителност в течността им се съдържа никотин. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. „ При електронната цигара ненапълно се заобикаля нездравословното въздействие на чистите субстанции при изгарянето. На процедура изгаряне няма. Факт е, че хората го възприемат като безусловно безвредно, а в действителност в течността се съдържа никотин, тъй като стремежът е с тях да се задоволи никотиновият апетит. Оказва се, че има и някои спомагателни субстанции и консерванти, които се прибавят, с цел да може тази примес да устоя по-дълго “, разяснява доктор Кунчев. Според него това също има своето нездравословно влияние. „ Може би не колкото цигарите, само че във всички случаи достъпът до такива уреди, които ни заблуждават, че са по-безопасни, допуска включването на повече хора в процеса. Затова сме и срещу електронните цигари. Като съпоставяне евентуално поглъщаните нездравословни субстанции от електронната цигара са по-ниски от елементарната цигара. Идеята ни е да отучим хората от нездравословния табиет, а не да им сервира заместители “, акцентира доктор Кунчев.
Той уточни, че ефикасните способи за отвод от цигарите са два. „ Нашата цел е да работим и по двете посоки. Едното са чисто ограничаващите ограничения, за които работата към този момент е стартирана. Направена е една огромна междуведомствена работна група, която има период до началото на октомври, да даде оферти за промени във всички закони и нормативни актове. Оказва се, че те по никакъв начин не са малко. Промени, с които да се сложи под надзор разпространяването и използването на наргилета. В тази група влизат освен представители на Министерството на здравеопазването, а и на икономическа полиция, просветителното министерство, митници и Столична община “, изясни доктор Кунчев.
Според него мъчно може да се разчита единствено на надзор. „ Другото направление е информация за самите хора, за младите и по тази причина сме присъединили Министерството на образованието. Информация за същинските обстоятелства към наргилетата, за избегнем неверната визия, че са извънредно безвредни и могат да се употребяват на всички места и от всеки. За електронната цигара е по същия метод “, добави той. Д-р Кунчев разясни, че изначало, когато са излезли на пазара, е имало подозрение, в това число и в европейските страни, дали тази процедура да се поддържа и дали електронните цигари да подлежат на надзор, както всички останали тютюневи произведения. „ Сега към този момент мнението е съвсем единомислещо, че би трябвало да подлежат на надзор. Първо, тъй като съдържат главната съставна част никотин. Второ, заради резултата, че основават у потребителя неверното усещане за цялостна сигурност и го подтикват за продължение на нездравословния табиет “, сподели още доктор Ангел Кунчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР