София - градът с най-много жители и най-много заразени с

...
София - градът с най-много жители и най-много заразени с
Коментари Харесай

София под маска

София - градът с най-вече поданици и най-вече инфектирани с ковид в България, осъмна под маска. За следващо денонощие столицата чупи върхове по най-вече позитивни проби - 483 от общо 1 472 инфектирани в страната, сочат последните данни на Националния информативен портал.



При скупчване на хора и неспособност за съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м жителите би трябвало да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в това число забрадка, шал, шлем и др.), написа в заповедта на министъра на опазването на здравето, която е в действие от през днешния ден за цялата страна. Изключения са клиентите в местата за хранене и в питейните заведения; спортуващите навън и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други сходни по време на изявленията си; водещите и гостите в телевизионни излъчвания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст. Всички работодатели и органи по назначение са длъжни да провеждат провеждането на противоепидемични ограничения в работните пространства.

В София има 78 учебни заведения, в които са открити възпитаници и учители с положителни резултати от PCR проби , сподели пред публицисти шефът на Столичната районна здравна ревизия Данчо Пенчев. Поради тази причина 3396 възпитаници и 210 учители са под карантина.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Хоспитализирани в столични лечебни заведения са 425 пациента, уточни Пенчев. По думите му прави усещане, че в столицата се резервира наклонността за безсимптомно, леко протичане на болестта.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

До края на деня ще бъде издадена заповед, съгласно която до понеделник всички столични лечебни заведения би трябвало да провеждат Covid зони, обезпечени с личен състав. Зоните ще бъдат съобразени с потенциала и опциите на лечебните заведения, акцентира Пенчев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В момента към момента няма грип, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Грипът стартира през ноември, през декември стартира първото епидемиологично разпространяване, а пикът на заболяването е януари или февруари, добави проф.Кантарджиев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По думите на столичния кмет общинските многопрофилни лечебни заведения са в устойчиво положение. В 3 от тях имаме Коронавирус отделения, увеличени са и местата, казусът е с обезпечаване на медицински сестри и лекари експерти тук-там. Самите лечебни заведения са задоволително снабдени, имаме и аварийна опция, столичният кмет.

В момента не стои въпросът за затваряне на града поради разпространяването на пандемията. За да се ограничи болестта, е значим контролът, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Посвеместни масирани инспекции се правят в града - в комерсиалните обекти, метрото, по автобусните и трамваините спирки, най-често на началните и крайните точки. Проверяват освен дали носим маска, а и дали е вярно сложена. Глобата стига до 300 лв.. От през днешния ден пускат и аварийни влакове в пиковите часове на най-натоварените метро линии. Според контрольорите пасажерите в метрото са по дисциплинирани от тези в наземния превоз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР