София готви зелен транспорт при поискване” стартово в квартал Манастирски

...
София готви зелен транспорт при поискване” стартово в квартал Манастирски
Коментари Харесай

Зелен транспорт на повикване в Манастирски ливади

София готви " зелен превоз при поискване” стартово в квартал " Манастирски ливади ". Това стана ясно от отчет на зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев, който в четвъртък бе утвърден от Столичния общински съвет. За реализирането му общината ще получи над 1.4 млн. евро от Европейски Съюз и ще съфинансира активността с още 20 на 100, т.е. с близо 370 000 евро.

На процедура средствата са част от започващата за първи път в Европейски Съюз самодейност “Urban Innovation Action” за “зелен превоз при поискване”, в която София е първият утвърден български град. За столичния квартал “Манастирски ливади” ще бъдат закупени електробуси. Пасажерите ще могат сами да “чертаят” маршрутите им посредством смарт приложение според от самостоятелните поръчки на пасажерите.

Кварталът е определен, тъй като по принцип концепцията на Брюксел е подобен превоз да се обезпечава за гъсто обитаеми квартали с интензивно застрояване и с незадоволително построена пътна инфраструктура.

В отчета на зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев се твърди, че с “този план София ще тества за първи път в Европа новаторска процедура за зелен публичен транспорт”.

" Основната ни цел е да създадем публичния превоз в София по-привлекателен и комфортен, с цел да се оправим с главните фактори, влияещи върху качеството на въздуха: несъразмерната приложимост на персонални коли и на тапи в трафика”, прибавя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР