София. Главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Димитър

...
София. Главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Димитър
Коментари Харесай

Главният прокурор и директорът на ДАНС ще бъдат изслушани от комисията, която проучва твърденията за злоупотреби с българско гражданство

София. Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев ще бъдат изслушани от парламентарната комисия, която изследва изказванията за злоупотреби с българско поданство. Това планува програмата за работа на комисията . Главният прокурор ще даде информация за хода на процесуално-следствените дейности по случаите на корист с издаване на българско поданство, а Директорът на ДАНС - за разработките, сигналите и инспекциите по институциите, свързани с придобиване на българско поданство. Заседанието, което стартира в 16.00 часа, е закрито за медиите.
Временната анкетна комисия беше основана през декември 2018 година, с цел да изследва всички данни, обстоятелства и условия във връзка изнесените в европейски и български медии изказвания за скандалната подкупна скица при придобиване на българско поданство от непознати жители. На последното съвещание на комисията стана ясно, че членовете ѝ ще изискат информация от основния прокурор и шефа на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правораздаването. От Министерството на правораздаването ще се изиска конкретика за броя на издадените български поданства, а от Министерство на вътрешните работи комисията ще изиска информация за задгранични жители, получили българско поданство, които са престъпно проявени.
„ Фокус “ напомня: Парламентът сътвори Временната анкетна комисия за изследване на всички данни, обстоятелства и условия във връзка изнесените в европейски и български медии изказвания за скандалната подкупна скица при придобиване на българско поданство от непознати жители на 14 декември 2018 година Инициативата за основаване на комисията е на ПГ на Движение за права и свободи. В претекстовете си от Движение за права и свободи обявиха, че е дълг на Народното събрание да сътвори Временна анкетна комисия за изследване на всички условия по отношение на работата на профилираните държавни органи, които са директно ангажирани с процедурите по издаване на българско поданство. Според тях тематиката е от огромно значение за националната сигурност на страната, за осъществяване на стратегическата цел за влизане в Шенген. Комисията ще работи за период от 3 месеца. По предложение на „ Обединени патриоти “ членовете ѝ са 17 членове, на симетричен принцип. За ръководител на комисията бе определен Йордан Цонев от Движение за права и свободи, а за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от Българска социалистическа партия, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от „ Обединени патриоти “, Хамид Хамид от Движение за права и свободи и Андон Дончев от „ Воля “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР