София. Футболът е велика игра, създадена не само да носи

...
София. Футболът е велика игра, създадена не само да носи
Коментари Харесай

БФС подкрепя благородна кауза в името на детското здраве

София. Футболът е велика игра, основана освен да носи наслаждение на хората, само че и да ги сплотява тогава, когато нищо друго не е в положение да го направи. С тази концепция Българският футболен съюз и персонално президентът Борислав Михайлов показват поддръжката си за благородна идея в името на най-ценното – здравето на нашите деца.

Футболният месец май в България ще премине под мотото “Born a Fighter ” („ Роден войник “) – тъкмо това е слоганът на Children’s Tumor Foundation, първата всеобща организация, посветила се напълно на откриването на лек против неврофиброматозата – рядко генетично заболяване, засягащо най-много децата.

Във всички 31 дни на идващия месец светът ще се среща с заболяването, а с цел да насочат внимание към неврофиброматозата и да изразят поддръжката си към всички, наранени от нея у нас, клубовете от Първа професионална лига и техните футболисти ще се включат в акцията „ Роден войник “, като за задачата ще облекат особено готови фланелки и ще запишат видео послания за ангажиране на публичното внимание. Финалът за Купата на България и идният домашен дуел на България против Северна Македония на 2 юни също ще преминат под мотото на благородната самодейност.

Неврофиброматозата (NF) е генетично заболяване, при което се визира растежът на клетките в нервната система, което води до формиране на тумори в нервната тъкан. Тези тумори могат да се развият на всички места, в това число и в основния и гръбначния мозък. Заболяването нормално се диагностицира в ранна детска възраст и се дължи на генетична разновидност, излъчена от родител на дете.

Неврофиброматоза вид 1 (NF1) е най-често срещаната форма на това заболяване, касае разновидност в гените на хромозома 17 и визира 1 на 3000 индивида. Този вид неврофиброматоза е позната още и като „ Болест на Реклингхаузен “. NF2 се дължи на разновидност в хромозома 22 и визира 1 на 25 000 индивида. И в двата случая общото е, че налице е липса на белтък, който да управлява растежа на клетките. Третият, най-рядко срещан вид неврофиброматоза, е шваноматозата, която визира 1 на 40000 души.

За страдание, NF туморите могат да доведат до тежки последици като глухота, слепота, костни промени и аномалии, обезобразяване, усложнения при ученето и тежка, инвалидизираща болежка, неподвластна на отнасяне.

Създадената през 1978 година Children’s Tumor Foundation е първата организация, отдала се на намирането на лек против NF. Целта ѝ е да подтиква проучванията, да уголемява знанията и да се грижи за общността на NF.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР