София филм фест във Варна ще се проведе тази година

...
София филм фест във Варна ще се проведе тази година
Коментари Харесай

Четири филма с номинация за Оскар в програмата на София Филм Фест във Варна през март

София филм фест във Варна ще се организира тази година от 21 до 31 март в Фестивален и конгресен център. Варненци и посетители на града ще имат опция да гледат 17 прожекции в главната стратегия на филми от целия свят.

Тазгодишното 14-то издание на „ София Филм Фест - Варна ” още веднъж ще разреши на феновете на седмото изкуство да избират измежду заглавия, номинирани или отличени единствено месец-два по-рано на такива международни конгреси като „ Берлинале ”, „ Кан ”, „ Венеция ” и „ Оскар ”-ите.

„ Тар “ на Тод Фийлд сигурно ще добави още награди към стотиците номинации и призове от целия свят! В този неповторим прочувствен и дразнещ роман избухва за следващ път гения на Кейт Бланшет.

Ето какво споделя режисьорът Тод Фийлд: „ Сценарият е написан за една актриса – Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът в никакъв случай нямаше да види бял свят… Привилегията да работиш с създател от подобен диаметър е нещо, което не може да се опише с думи. Във всяко едно отношение това е филм на Кейт. “

„ Тар “ получи шест номинации – в категориите за автентичен сюжет, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), постановка, актриса в основна роля (за Кейт Бланшет, която съвсем несъмнено получи своя трети Оскар!) и най-хубав филм за 2022 година.

Сред номинираните за най-хубав интернационален филм са носителят на „ Златен глобус “ в същата категория, две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации „ Аржентина, 1985 “, както и вторият филм на Лукас Донт „ Близо “, на който беше присъдена огромната премия на журито в Кан, още 30 оценки и над 40 номинации от фестивали в целия свят.

„ Аржентина, 1985 “ е въодушевен от същинската история на прокурорите Хулио Страсера и Луис Морено Окампо, които дръзват да проверяват най-кървавата аржентинска военна тирания. Извън обсега на към момента мощното военно наличие, в условия на неукрепнала народна власт, Страсера и Окампо образуват млад екип адвокати, който влиза в неравна борба. Подложени на непрекъсната опасност, те се състезават с времето, с цел да реализиран отмъщение за жертвите на режима.

Филмът на Лукас Донт е измежду петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент. Историята наблюдава Лео и Реми – те са 13-годишни и са най-хубави другари. През лятото са неразделни, само че началото на образователната година идва с нови проблеми, които слагат на тестване тяхната интимна и видимо неразрушима връзка. „ Близо “ е преломен и паметен портрет на пресечната точка сред другарството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болежка и изцелението.

Единствената номинация, която получи най-новият филм на Сам Мендес „ Империя на светлината “, е за виртуозността на Роджър Дийкинс – именит оператор с 15 оскарови номинации и два златни война, който твори със светлина и камери към този момент пето десетилетие, има 88 кино лентата, 179 награди и 174 номинации и е работил с режисьори като братя Коен (12 техни кино лентата!), Дени Вилньов, Едуард Зуик, Мартин Скорсезе, Дейвид Мамет, Стивън Долдри, Рон Хауърд, Агнешка Холанд, Франк Дарабонт, Майкъл Радфорд.

Не пропускайте номинираните за ОСКАР филми в програмата на 14-ия София Филм Фест във Варна – на огромен екран, единствено през март!

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#14SFFVarna
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР