София Филм Фест във Варна ще се проведе от 15-и

...
София Филм Фест във Варна ще се проведе от 15-и
Коментари Харесай

Новите филми на Ларс Фон Триер и Фатих Акин на София Филм Фест във Варна

София Филм Фест във Варна ще се организира от 15-и до 22 март в залите на ФКЦ. Както постоянно до момента, в програмата ще можем да забележим селекция от най-интересните заглавия през годината. Запалените киномани няма да подминат две дълго чакани завръщания – а точно на режисьорите Ларс Фон Триер и Фатих Акин. Коренноразличен е както житейския, по този начин и професионалният им път – единият недолюбван на аления килим, а другия фестивален любим. И въпреки всичко, тази година ги обединява не единствено любовта на вярната им аудитория, само че и тематиката на последните им произведения - серийните убийства.

През 2018, след седем години заточение, в Кан се завърна мрачната фигура на Ларс декор Триер. През 2011 година неговият филм " Меланхолия " е в спортната стратегия на фестивала. По време на конференция преди премиерата, Триер декларира, че симпатизира на Адолф Хитлер, въпреки че няма нищо срещу евреите (самият той е отгледан като евреин и по-късно схваща, че татко му не е такъв) като се изключи Израел. Въпреки извинението му и обясненията на актьорския състав, че то се дължи на възприятието му за комизъм и депресията, от управлението на фестивала дефинират декор Триер за persona non grata и му не разрешават да участва на идващото издание. Тазгодишното му завръщане още веднъж не остава неусетно, защото префинената френска аудитория мъчно устоя на последната му лента – до момента в който обаче много хора напущат залата, също толкоз остават и награждават лентата с 6 минутни аплаузи.

" Къщата, която Джак построи “ е с дълготрайност 155 мин, действието се развива в Съединени американски щати през 70-те години. Следваме извънредно интелигентния Джак за интервал от 12 години и виждаме убийствата, които показват развиването на Джак като сериен палач. Преживяваме историята през неговата позиция, а тя е, че всяко ликвидиране съставлява произведение на изкуството. Докато полицейското следствие неизбежно доближава до задачата си, Джак стартира да поема все по-големи опасности в опитите си да сътвори безспорното изкуство. Къщата, която Джак построи е мрачна история, показана по метафизичен и на моменти занимателен метод. Ларс декор Триер разказва творението си като опит, възхваляващ концепцията, че " животът е злобен и безчувствен “, което се доказвало и от възхода на " Homo trumpus “. В основната роля на Джак е Мат Дилън, брилянтен в превъплъщението си. Партнират му Ума Търман, Бруно Ганц, Софи Грабьол, Райли Кийоу.Филмът ще може да видите във Варна на 18-ти март (понеделник) от 20:00ч. Зала 1 на ФКЦ.

" Всеки филм на Ларс декор Триер е самоуверен, само че нищо не може да стигне равнището на Къщата, която Джак построи. Филмът е садистично плуване из вътрешния монолог на един умопобъркан, с интелектуални завои към тематиката за произхода на изкуството в днешния свят. Това е филм, който мощно се стреми в основни моменти да ви накара да се почувствате зле. Ако горните условия за вас са допустими или сте подготвени да приемете предизвикателната и безупречна постановка, която танцува по моралните граници, този филм най-вероятно ще ви се стори брилянтен. “ Споделя Ерик Кон от IndieWire.

Другата фестивална изненада, окъпана в свирепост пристигна по време на Берлинале и то от Фатих Акин. Провокативният му нов филм " Златната ръкавица “ е основан по разказ бестселър. Лентата наблюдава същинската история на Фриц Хонка – физически и душевен повреден сериен палач, който убива дами в квартал в Хамбург сред 1970 и 1975г. Хонка избира жертвите си в бар на име Zum Goldenen Handschuh ( " Златната ръкавица “), където постоянно е клиент. Пред списание Variety Акин споделя, че въпросният сериен палач е живял единствено на няколко директни от улицата, на която самият режисьор е израснал. Най-големия си триумф реализира с кино лентата С глава в стената, за който печели " Златна мечка " в Берлин през 2004 година За идващия си игрален филм На прага на парадайса Акин получава премията за сюжет в Кан през 2007 година, четири Германски кино награди, Европейска кино премия за сюжет и други " Златната ръкавица “ по време на София Филм Фест във Варна на 19-ти март (вторник), от 20:00ч. във ФКЦ.

Билетите са към този момент в продажба на касите на Фестивален и конгресен Център - Варна и онлайн.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР