София. Европейските и националните политики за бежанците платиха данък на

...
София. Европейските и националните политики за бежанците платиха данък на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Европейските и националните политики за бежанците платиха данък на популизма

София. Европейските и националните политики за бежанците заплатиха налог на популизма. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри медиен конгрес във връзка Световния ден на бежанеца на тематика „ Когато обществото срещна бежанците “, оповестиха от прессекретариата на президента. Форумът се провежда от Българския Червен кръст и Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации.
„ За интеграция към този момент не се приказва, освен това повдигането на този въпрос към този момент среща недоволството на европейските жители. Няма значение дали ще става във Франция преди изборите, в немския Бундестаг или поради разпоредба 208 в България “, уточни вицепрезидентът.
Според Илияна Йотова тематиката за сигурност непременно, която се наложи и заема над 70% от изявленията, измести фокуса на проблемите към ограничение на достъпа до Европа и превръщането на Европа в цитадела за правата на „ едните “ против правата на „ другите “, които имат вяра, че ще ги намерят точно там.
„ Какво описваме за ограниченията, които страната подхваща, с цел да е поръчител за нашата сигурност, само че и за съблюдаване правата на тези хора?! Напоследък диалогът е единствено към оградата, чийто фокус на предопределение също се измести – от оборудване за сигурност в бариера за бежанци “, означи вицепрезидентът.
Илияна Йотова напомни, че на 18 април 2015, 800 индивида изгубиха живота си покрай италианските крайбрежия на Лампедуза и тази драма отбелязва началото на “кризата с бежанците ”. „ Картината на тъжните и покрусени хора бързо се смени с барабанен огън от страна на всевъзможни институции за безкомпромисна борба с трафикантите и ограничение на потоците от хора, идващи от Африка и Близкия изток “, сподели вицепрезидентът.
„ Независимо от тази интензивност, резултатите бяха повече от скромни - броят на мигрантите растеше, каналджийските схеми се увеличаваха. Още тук се зароди една доста рискова наклонност в медийното пространство. Нямаха позитивната вест. Липсата на работещи решения и мненията за аргументите за споровете отстъпиха на прескомюникета за броя на идващите “, съобщи Илияна Йотова.
Вицепрезидентът подчертава на това, че медиите и публичните настройки от своя страна предопределят политическите решения в немалка степен, без значение дали става дума за национални или европейски политики. По думите на Илияна Йотова най-сериозната опасност не са дивидентите на една или друга политическа групировка от крайната десница и популистките партии, а това че като хора привикваме с ужаса на човешките нещастия.
„ Нямаме полемика за европейските решения. За Дъблинското съглашение мнозина приказват, без да го познават, хората не го припознават като документ, който ще реши рецесията и ще подсигурява нашия интерес “, уточни вицепрезидентът.
Илияна Йотова обърна внимание и на смесването на тематиките “тероризъм ” и “бежанци ”.
„ Медиите сътвориха значително страховете, не умишлено, а тъй като осведомиха, само че не обясняваха събитията. После се пробваха да унищожат същите страхове, само че към този момент бе доста късно “, сподели тя.
Вицепрезидентът прикани за по-широка социална полемика по проблемите, с цел да се вземат верни решения. Във форума, който се организира в книжовен клуб „ Перото “, участваха публицисти, медийни специалисти, социолози.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР