София. Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател

...
София. Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество

София. Европейската вероятност за страните от Западните Балкани е мотор за промени и съдействие. Европейски Съюз има стратегически интерес от интеграцията на района. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Женева по време на работната вечеря с участниците в лидерската среща, отдадена на стратегическия разговор за Западните Балкани, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет. Премиерът Борисов посочи поредните старания на България по тематиката, като особено подчертава върху голямата работа, свършена по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и върху идното председателство на Берлинския развой, което ще имаме взаимно с Република Северна Македония. „ Необходимо е да развиваме съвременна инфраструктура, цифрова съгласуваност и контактите сред хората. Инвестициите в човешкия капитал и младежите също са от извънредно значение за бъдещето “, съобщи министър-председателят Борисов. Премиерът подчертава върху разширението на транс-европейската транспортна мрежа към района и цялостното създаване на Коридор No 8, който ще свърже Черно с Адриатическо море и по този начин ще се отключи евентуалният пазар от 18 милиона консуматори в Западните Балкани.
„ Когато приказваме за железопътни линии, автомагистрали и пристанища, би трябвало да приказваме и за цифровата инфраструктура, която ще форсира икономическия напредък и ще усъвършенства живота на хората “, означи още министър председателят Борисов. Той посочи поддръжката на България за Дигиталната стратегия за Западните Балкани, по линия на която се отделят 30 милиона евро за построяването на инфраструктура на широколентов достъп в района. Министър-председателят добави, че за 2019 година страната ни е отделила за района 3.41 милиона лв. като част от формалната помощ за развиване, а български оператори дават роуминг пакети за страните от Западните Балкани на единична цена до пет пъти по-ниска от тази, избрана в Дигиталната стратегия. Като друга основна тематика за района министър председателят Борисов уточни енергийната сигурност, свързаността и диверсификацията. Министър-председателят особено подчертава върху работата на българското държавно управление по построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция, както и във връзка с „ Балкански поток “.
„ Трябва да използваме пълноценно времето до срещата на върха в Загреб и да продължим разговора и напъните по разширението. Не бива да се обезкуражаваме, при толкоз значим за бъдещето на Европейски Съюз въпрос като Западните Балкани. Заедно, би трябвало да бъдем решителни и целенасочени, да продължим да работим до момента в който задачата не бъде реализирана “, сподели в умозаключение министър-председателят Бойко Борисов. Той беше безапелационен, че общата цел е в Европа да има непоклатимост, сигурност и разцвет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР