София. Европейската перспектива на Западните Балкани ще е водещ приоритет

...
София. Европейската перспектива на Западните Балкани ще е водещ приоритет
Коментари Харесай

Европейската перспектива на Западните Балкани ще е водещ приоритет за новата Европейска комисия

София. Европейската вероятност на Западните Балкани ще е водещ приоритет за новата Европейска комисия. Това разгласи пред публицисти българският еврокомисар по „ Иновации,научни проучвания, просвета, обучение и юноша “ и заместник-председател на ЕНП Мария Габриел по време на конференцията „ Западни Балкани “ в НДК. По думите й мястото на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС) не би трябвало да се отстранява от дневния ред на институциите, каквото и да се случва във връзка с политическата част на процеса. Мария Габриел се ангажира персонално с провеждането на съответни начинания и дейности, които да демонстрират, че има грижа за района. Тя уточни, че в случай че Европейски Съюз няма въздействие в района на Западните Балкани, то тогава неизбежно ще се намесят други световни играчи.

Българският еврокомисар уточни още, че във връзка със Западните Балкани би трябвало да се акцентира съществено върху нуждата от вложения и дефинира приключването на мозъци като огромен проблем. Тя обърна внимание и на нуждата сътрудниците ни от Западните Балкани да се включват пълноценно в стратегии като „ Еразъм плюс “. Сред другите цели, които Мария Габриел уточни, бяха и нововъведенията в разнообразни области, да вземем за пример при битката с рака и развиването на селските региони. По думите й страните от района би трябвало да работят и върху съгласуваност между тях по отношение на обезпечаване на сигурността във времена на огромни киберзаплахи.

В конференцията „ Западни Балкани “ с речи се включиха и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместник-министърът на правораздаването Николай Проданов и други.

Вицепремиерът Захариева съобщи, че страната ни е съумяла посредством председателството си на Съвета на Европейски Съюз сполучливо да наложи тематиката за европейската вероятност на Западните Балкани като съществена за Съюза. Тя означи, че съвсем не минава седмица, в която някъде из Европа да не се провежда конгрес или конференция по въпроса. По думите й виновността за незапочване на договаряния за участие на Албания и Северна Македония в Европейски Съюз не пада единствено върху Съюза и видя в дейностите на някои от страните от Западните Балкани дейности в противоположна посока на промяна като да вземем за пример утежняване на добросъседски връзки, неприсъединяване към общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, недобра работа в посока господство на закона и правото. Вицепремиерът напомни, че към този момент съществува всеобхватна тактика на Европейската комисия, която дава ясна вероятност за всички 6 страни от района на Западните Балкани и добави, че тематиката за Западните Балкани ще залегне като съществена и по време на започващото от 1 януари 2020 Хърватско председателство на Съвета на Европа.

От своя страна заместник-министърът на правораздаването Николай Проданов съобщи, че Република България е заинтригувана от приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, както с оглед подсилване на сигурността в района, по този начин и с оглед оформянето на съюза като една естествена геополитическа целокупност.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР