София. Европейската комисия трябва да завърши своя мандат с цялостна

...
София. Европейската комисия трябва да завърши своя мандат с цялостна
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Европейската комисия трябва да завърши своя мандат с цялостна политика за миграцията

София. Европейската комисия би трябвало да приключи своя мандат с цялостна политика за миграцията. С това ще остане в историята, тъй като дружно със сигурността, миграцията е най-актуалният проблем през днешния ден. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на работна среща с Димитрис Аврамопулос, европейски комисар с сектор миграция, вътрешни работи и поданство, оповестиха от прессекретариата на президента .
Не можем да разчитаме, че миграционният поток ще бъде толкоз слаб, колкото е сега, това е по-скоро краткотрайно, съобщи още тя. Вицепрезидентът на Република България добави, че ще се усеща доста по-сигурна, в случай че знае, че Турция извършва поетите си задължения за реадмисия на жители на трети страни.
„ Същинското предизвикателство е да се сътвори същинска европейска система за убежищата на основа на европейската организация EASO, с цел да се уеднаквят изискванията за банкет на бежанци във всички страни членки. Така ще се съблюдава правилото на взаимност и тежестта няма да е единствено върху страните членки, ситуирани на външната граница на Европейски Съюз “, сподели вицепрезидентът на Република България. Според нея европейските институции би трябвало да ускорят основаването на легалните пътища за миграция, макар компликациите със страни като Либия. Вицепрезидентът сподели, че приема концепцията за основаването на „ горещи точки “ отвън Европа.
„ Завръщащите се задгранични бойци са действителна заплаха. Не е загадка, че България е част от тяхното сухопътно трасе към Западна Европа. Затова е значимо механизмът за обмяна на информация сред страните членки в тази област да се усъвършенства, както и да се съблюдава и правилото на взаимност “, добави вицепрезидентът на Република България.
Илияна Йотова посочи, че по време на българското председателство на Европейски Съюз ще стартира и разискването на новата Многогодишна финансова рамка на Съюза, в която би следвало да бъдат отделени повече средства за бежанци и миграция. „ България би трябвало да има повече средства за леговище и миграция като външна граница на Съюза. Тя акцентира, че в Европейски Съюз миграцията се преглежда единствено от позиция на сигурността, само че са нужни средства и за интеграция “, уточни още вицепрезидентът.
„ Няма да бъде елементарно да върнем стабилността в Европа във връзка с миграцията, само че всекидневно се работи по това. Влагаме старания да подобрим координацията при продан на информация сред страните членки “, заяви еврокомисар Аврамопулос. По думите му изказването ЕС-Турция е доста значимо за поддържането на положителни двустранни връзки сред Анкара и Брюксел.
Еврокомисарят посочи, че миграционната политика е от изключителна значимост за Европа и се чака нейното основно развиване точно по време на българското председателство.
Аврамопулос изрази своята вяра, че до края на годината България може към този момент да е част от Шенген.
Другите разисквани тематики по време на работната среща бяха листата на сигурните страни, онлайн радикализацията, Брекзит и въздействието му за европейската сигурност и визовата взаимност с страни като Канада и Съединени американски щати.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР